Je oude koelkast of diepvriezer inleveren? Zo doe je het milieuvriendelijk
Foto: Shutterstock.com

Vervang je een oude koelkast of gaat jouw kapotte koelkast de deur uit? Zorg er dan zeker voor dat ze bij een erkende verwerker terechtkomt of een tweede leven krijgt. Zelfs één foutief verwerkt toestel veroorzaakt al een enorme milieuschade. Maar wat moet je dan wel doen met je koelkast of diepvriezer? En welke stappen doorlopen ze in het recyclageproces?

Jaarlijks verdwijnen er in ons land ongeveer 200.000 koelkasten en diepvriezers onder de radar. Dat betekent dat ze niet bij een erkende verwerker belanden. Volgens de wet zijn fabrikanten van elektr(on)ische toestellen nochtans verplicht om afgedankte apparaten in te zamelen en op een correcte manier te verwerken en te recycleren. Recupel leidt deze inzameling en verwerking in goede banen.

Helaas komen veel toestellen terecht in het grijze circuit omdat sommige schroothandelaars en retailers uit eigenbelang kiezen voor snelle winst. Oude koelkasten bevatten kostbare metalen, zoals koper. Bepaalde schroothandelaars betalen keukenbouwers en elektrohandelaars om die kostbare materialen uit de koelkast te halen. Die materialen verhandelen ze opnieuw.

Milieu verliest twee keer

De grote verliezer in dit verhaal is het milieu. Twee keer zelfs. Koelkasten bevatten schadelijke koelvloeistoffen en blaasgassen die manueel verwijderd moeten worden. Alleen erkende verwerkers hebben de nodige vergunningen en installaties om dit correct uit te voeren. Als koelkasten niet bij hen terechtkomen, dan worden ze wellicht foutief verwerkt. De schadelijke stoffen ontsnappen en tasten de ozonlaag aan. Bovendien is het cruciaal om de waardevolle grondstoffen in koelkasten en diepvriezers (zoals koper, ijzer en aluminium) maximaal te recycleren. Zo is er minder grondstofwinning nodig via de vervuilende, klassieke mijnbouw. Voor het milieu is er dus maar één juiste oplossing: elke afgedankte koelkast of diepvriezer correct verwerken.

Drie veilige mogelijkheden

Hoe kun je als consument met een gerust hart je koelkast of diepvriezer wegdoen? Er zijn drie veilige mogelijkheden: de Kringwinkel (als het toestel nog werkt), het recyclagepark (als het toestel kapot is) en de distributiesector (als je een nieuw toestel koopt). De recyclageparken en hergebruikcentra hanteren sowieso de juiste inzamel- en verwerkingsmethodes om het milieu zo weinig mogelijk te schaden. Koop je een nieuw toestel, kies dan voor een keukenbouwer of retailer met het kwaliteitslabel ‘Hier recycleren we goed’. Dan mag je zeker zijn van een milieuvriendelijke verwerking.

Je oude koelkast of diepvriezer inleveren? Zo doe je het milieuvriendelijk

Recyclageproces

Nadat je je koelkast of diepvriezer hebt ingeleverd, start een heel recyclageproces dat voor een groot deel nog manueel gebeurt. Eenvoudig gesteld, verloopt dit als volgt:

  1. Recupel zamelt alle oude koelkasten en diepvriezers in.
  2. Aangezien er veel verschillende soorten toestellen bestaan (voor professioneel of huishoudelijk gebruik), worden die eerst gesorteerd.
  3. De volgende stap is het verwijderen van het koelmiddel en de olie uit de compressor.
  4. Uit de isolatie worden drijfgassen verwijderd en daarna worden de apparaten gemaald.
  5. De resterende materialen krijgen een nieuwe bestemming als grondstof.

Resultaat: dankzij innovatieve recyclagetechnieken slaagt Recupel erin om 98 procent van de materialen te recycleren. Een goede reden om twee keer na te denken wat je met je afgedankte apparaten doet …

Je oude koelkast of diepvriezer inleveren zonder het milieu te schaden?
Doe het bij een Recupel-partner in jouw buurt »