Bolsonaro moet inheemse bevolking Amazonewoud beschermen tegen illegale mijnwerkers
Foto: AFP

In de Yanomami- en Mundurucu-gebieden in het Amazonewoud in Brazilië krijgen inheemse volkeren steeds meer te maken met ‘gewelddadige aanvallen’ en ‘indringers’ gelieerd aan illegale mijnbouw. Een rechter van het Hooggerechtshof van Brazilië heeft maandag de regering van president Jair Bolsonaro bevolen om hen te beschermen.

De regering moet ‘onmiddellijk alle nodige maatregelen nemen om het leven, de gezondheid en de veiligheid te beschermen van de inheemse volkeren die in de Yanomami- en Mundurucu-gebieden wonen’, aldus rechter Luis Roberto Barroso.

Sinds 2020 waarschuwen de inheemse Yanomami voor de uiterst gespannen situatie in hun reservaat, het grootste van Brazilië, dat 96.000 vierkante kilometer beslaat en waar zo’n 27.000 inheemse bewoners wonen.

Eerder deze maand had de Hutukara Yanomami Association (HAY) een confrontatie gemeld tussen de inheemse Yanomami en illegale mijnwerkers die de gemeenschap van Palimiu, in de deelstaat Roraima, waren binnengevallen. Daarbij werden vier mijnwerkers en een inlander neergeschoten.

Inheemse en milieuorganisaties spreken van ongeveer 20.000 illegale mijnwerkers op het grondgebied van de Yanomami. De regering-Bolsonaro beweert daarentegen dat het aantal illegale mijnwerkers niet meer dan 3.500 bedraagt.

Illegale mijnbouw is een van de belangrijke oorzaken van de vernietiging van het Amazonewoud. In 2020 is de illegale mijnbouw op Yanomami-grondgebied met 30 procent toegenomen. Daarbij is het equivalent van 500 voetbalvelden vernietigd, volgens een rapport van de HAY dat eind maart is gepubliceerd.

Mijnwerkers zouden ook verantwoordelijk zijn voor het introduceren van het coronavirus bij de inheemse volkeren in het Amazonewoud.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig