Aung San Suu Kyi in persoon voor rechter verschenen
Foto: AFP

De afgezette Myanmarese regeringsleidster Aung San Suu Kyi is maandag in persoon voor de rechter verschenen.

Ze wordt door de militaire junta onder meer verdacht van het overtreden van de coronaregels tijdens de verkiezingscampagne en haar partij wordt verdacht van fraude bij de verkiezingen. Het was de eerste keer dat ze in het openbaar te zien was sinds de staatsgreep op 1 februari.

De juntaleider Min Aung Hlaing zei vorige week dat Suu Kyi veilig en gezond is. Ze zit in huisarrest en verscheen tot maandag alleen via videoverbinding in de rechtbank.

• ‘Stille staking’ voor doodgeschoten meisje van zeven

Haar advocaten konden haar maandag gedurende een halfuur zien en rechtstreeks met haar praten. Voor de zitting liet de 75-jarige Nobelprijswinnares voor de Vrede optekenen dat haar partij Nationale Liga voor Democratie (NLD) ‘zo lang zal bestaan als het volk bestaat, omdat ze gesticht is voor het volk’.

• Getuigenissen | De onderdrukten van Myanmar

Suu Kyi en haar partij wonnen de verkiezingen met overmacht in november 2020. De partij van het leger verloor veel zetels, waarna de legerleiding al snel met beschuldigingen van fraude kwam. Dat is echter nooit bewezen. De militaire junta dreigt de NLD te ontbinden.

Sinds de coup is het onrustig in Myanmar. Honderdduizenden mensen zijn de straat opgegaan om te protesteren tegen de machtsovername. Die protesten worden hardhandig neergeslagen en daarbij zijn ruim 810 mensen gedood. Sinds kort vechten bewapende groepen tegen het leger. Zondag kwamen bij meerdere aanvallen tientallen soldaten om het leven.