Black Lives Matter-activiste in kritieke toestand nadat ze in Londen in het hoofd werd geschoten
De Britse Black Lives Matter-activiste Sasha Johnson Foto: Shutterstock

De Britse activiste Sasha Johnson verkeert in kritieke toestand nadat ze zaterdagnacht in Londen in het hoofd is geschoten. De politie vermoedt dat Johnson per vergissing beschoten is en dat de schietpartij geen politiek motief heeft.

‘Het is met grote droefheid dat we jullie meedelen dat Sasha Johnson brutaal is aangevallen en een schotwond in haar hoofd heeft opgelopen’, zei haar partij, de Taking the Initiative Party (TTIP), in een verklaring . ‘Ze ligt momenteel in kritieke toestand op de afdeling intensieve zorgen.’ De partij zei dat de aanval plaatsvond ‘na talloze doodsbedreigingen als gevolg van haar activisme’. De Londense politie vraagt echter om niet te speculeren over de motieven van de schutter. Volgens The Guardian heeft de politie aanwijzingen dat Johnson per vergissing beschoten werd. Mogelijk had de dader het op iemand anders gemunt.

De Londense Metropolitan Police rukte zondagochtend rond 3 uur lokale tijd uit na meldingen van geweerschoten in Zuidoost-Londen. De politie zei dat paramedici een 27-jarige vrouw met schotwonden naar een ziekenhuis in Zuid-Londen hebben gebracht. De vrouw zou op dat moment in de buurt geweest zijn van een huis waar een feest aan de gang was. Rechercheurs willen dan ook met iedereen spreken die aanwezig was.

• Hoe George Floyd een einde maakte aan de ‘carte blanche’ van de ordehandhavers

Een team van rechercheurs dat werd belast met de zaak ‘werkt onvermoeibaar om de persoon of personen te identificeren die verantwoordelijk zijn voor deze schietpartij’, zei hoofdinspecteur Jim Tele. Hij voegde eraan toe dat ‘ze de hulp van de aanwezigen nodig hebben’ en drong er bij mensen op aan zich te melden als ze getuige waren of iets meer weten over het incident.

Johnson kreeg vorig jaar bekendheid tijdens de Black Lives Matter-protesten, als leider van de Taking The Initiative Party (TTIP), die omschreven wordt als ‘de eerste door zwarte personen geleide politieke partij van Groot-Brittannië’. Ze is moeder van twee kinderen en werkt ook om voedsel en boodschappen te bezorgen aan gezinnen in nood, aldus de partij, die haar in haar zondagverklaring ‘een sterke, krachtige stem voor ons volk en onze gemeenschap’ noemde.