Voormalig presidentskandidaat Rick Santorum ontslagen na denigrerende uitspraken over inheemse Amerikanen
Rick Santorum Foto: AP

De Amerikaanse nieuwszender CNN heeft de conservatieve commentator en voormalige Republikeinse presidentskandidaat Rick Santorum ontslagen. Santorum is op straat gezet vanwege zijn controversiële uitspraken over de cultuur van inheemse Amerikanen. Hijzelf heeft het over een ‘verspreking’, maar wil zich niet excuseren.

De oud-senator voor Pennsylvania deed de gewraakte uitspraken in april bij een bijeenkomst van Young America’s Foundation, een conservatieve jongerenorganisatie. ‘We hebben een natie geschapen uit het niets’, had Santorum er gezegd. ‘Ik bedoel: er was niets. Ja, we hadden inheemse Amerikanen, maar om eerlijk te zijn, is er niet veel inheemse cultuur in de Amerikaanse cultuur.’

Nadat beelden van de speech op YouTube waren opgedoken, werd de druk op CNN opgevoerd om de samenwerking met Santorum te beëindigen. Hij was al een tijdje actief op de nieuwszender als ‘senior political commentator’. Hij betuigde er uitgesproken steun aan de agenda van Donald Trump, ook al distantieerde hij zich ook vaak van het gedrag van de voormalige Amerikaanse president.

CNN maakte zaterdag bekend dat het Santorum heeft ontslagen als commentator. Die reageerde via Twitter. ‘Toen ik bij CNN tekende, begreep ik dat ik commentaar zou gaan geven dat de CNN-kijker doorgaans niet hoort. Ik waardeer de kans die CNN mij de afgelopen vier jaar heeft gegeven.’

De Native American Journalists Association, een beroepsvereniging voor journalisten van inheemse afkomst, had inheemse journalisten opgeroepen niet meer met CNN samen te werken en Santorum te ontslaan. Desgevraagd had Santorum begin deze maand al toegegeven dat zijn uitspraken onjuist waren en zei hij dat hij zich had versproken.

‘Ik had het over de oprichting en de principes die besloten lagen in de oprichting’, zei Santorum tegen CNN-collega en presentator Chris Cuomo. ‘De manier waarop we de inheemse Amerikanen behandelden, was afschuwelijk. Het gaat in tegen alles waar ik ooit voor heb gevochten als leider in het Congres.’ Zich verontschuldigen voor zijn uitspraken deed Santorum echter niet.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig