Ever Given nog steeds tegengehouden na blokkage Suezkanaal
Foto: REUTERS

Het containerschip dat in maart een tijdlang het Suezkanaal blokkeerde, blijft voorlopig nog aan de ketting liggen. Een Egyptische rechtbank oordeelde zondag dat hij niet bevoegd is om te beslissen over de kwestie rond de inbeslagname, aldus een advocaat.

Het is de tweede keer dat de in Japan gevestigde eigenaars van het containerschip ‘Ever Given’, Shoei Kisen Kaisha Ltd., een poging om de inbeslagname op te heffen, zien mislukken.

Het schip, dat onder de Panamese vlag vaart, werd eind maart vlotgetrokken nadat het zes dagen de belangrijke vaarroute tussen Azië en Europa had geblokkeerd. Het schip, dat op weg was naar Rotterdam, was na een zandstorm vast komen te zitten in een van de drukste vaarroutes ter wereld. Meer dan 400 andere schepen werden daardoor opgehouden.

Het 400 meter lange schip ligt sindsdien voor anker in een breder gedeelte van het Suezkanaal. De Ever Given werd in beslag genomen wegens onenigheid tussen de eigenaren en de kanaalautoriteit SCA over een schadevergoeding.

Zondag verklaarde een rechtbank in Ismailia, een stad aan het kanaal, dat hij niet bevoegd is om de zaak te behandelen. Ook werd een beroep verworpen dat door de eigenaars van het schip was aangetekend tegen de inbeslagname. Voorts werd beslist de zaak door te verwijzen naar een andere rechtbank, aldus SCA-advocaat Naser Farag. De nieuwe hoorzittingen zullen volgens hem zaterdag beginnen.

Volgens de advocaten van de eigenaars van het schip heeft de SCA juist een fout gemaakt door de Ever Given op 23 maart in de waterweg toe te laten, ondanks de slechte weersomstandigheden. De kanaalautoriteit heeft herhaaldelijk ontkend schuld te hebben aan het incident.

De Suezkanaalautoriteit eiste eerst een schadevergoeding van 916 miljoen dollar, maar na onderhandelingen met de eigenaars werd dat bedrag verlaagd tot 600 miljoen dollar. Maar ook dat vinden de eigenaars nog te veel.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig