De tol van de uitbarsting van de vulkaan Nyiragongo, in het oosten van Congo en net ten noorden van Goma, lijkt zondagnamiddag minder hoog dan gevreesd. De lavastroom die de stad, met honderdduizenden inwoners, zaterdagavond leek te bedreigen, is in een buitenwijk tot stilstand gekomen. Er zijn al vijf doden gevallen, maar mogelijk wordt de dodentol nog hoger.

De vijf doden vielen bij verkeersongevallen toen de bevolking de stad probeerde te ontvluchten. In de buitenwijken werden ook een aantal huizen vernield, maar het is niet duidelijk of daar ook slachtoffers bij vielen. Zondagmorgen stopte de lavastroom daar.

De grote zorg nu zijn naschokken, getuigt Emmanuel Mazimpaka van het Rode Kruis vanuit buurland Rwanda. Vele inwoners van Goma zijn uit vrees voor de lavastroom op de vlucht geslagen, maar nu het erop lijkt dat het ergste leed geleden is, zijn zij massaal naar hun huizen aan het terugkeren. In de wijken waar de lavastroom passeerde, moeten mensen wel nog wachten om terug te keren.

De uitbarsting heeft iedereen, ook de autoriteiten verrast. Die laatsten moesten een evacuatiebevel uitvaardigen. Tienduizenden mensen begaven zich daarom naar de grenspost met het vlakbij gelegen Rwanda, of naar het zuidwesten, in de richting van Masisi. Hoewel dat bevel nog niet ingetrokken werd, keren de mensen dus wel al terug.

De uitbarsting ontketende paniek onder de lokale bevolking. Duizenden mensen sloegen op de vlucht, met de auto of te voet. ‘Er zijn veel mensen op de weg, veel auto’s’, zo getuigde een inwoner aan het Franse persbureau AFP. De regering heeft de evacuatie van Goma bevolen. De bevolking vluchtte massaal naar het westen, richting Masisi, of naar buurland Rwanda. Daar zijn volgens de openbare televisie in Kigali al minstens 3.000 mensen aangekomen. Vijf mensen zijn overleden bij ongevallen toen ze probeerden weg te vluchten.

De vorige uitbarsting van de Nyiragongo, meer dan 3.000 meter hoog, dateert van 17 januari 2002. Er vielen toen meer dan honderd doden. De dodelijkste uitbarsting was er in 1977, toen meer dan 600 mensen om het leven kwamen.

Congolezen keren terug naar huis na vulkaanuitbarsting
Foto: ENOCH DAVID via REUTERS
Congolezen keren terug naar huis na vulkaanuitbarsting
Foto: AFP