Italië heeft de 65ste editie van het Songfestival gewonnen met het nummer ‘Zitti E Buoni’. Onze Belgische inzending Hooverphonic kon de kijkers niet overtuigen: het eindigde pas 19de met het nummer ‘The wrong place’.

Rock kan wel degelijk scoren op het Songfestival, zo bewees de Italiaanse band Måneskin. Met het heerlijke glamrock-nummer ‘Zitti E Buoni’ overtuigden ze vooral het televotende publiek. De stoere maar androgyne look van de zanger, de sappige Italiaanse lyrics (‘Parrrla!’) en de flitsende rood-wit-zwart esthetiek (die doet denken aan The White Stripes) viel duidelijk in de smaak.

Op de tweede plaats eindigde Frankrijk, met het nummer ‘Voilà’ van Barbara Pravi (499 punten). Het podium wordt vervolledigd door Zwitserland, met het nummer ‘Tout l’univers’ van Gjon’s Tears (432 punten).

Italië wint Eurovisiesongfestival, Hooverphonic eindigt onderaan
Zwitserland stond aan de leiding na de punten van de vakjury’s. Foto: EPA-EFE

De vakjury’s hadden Zwitserland op de eerste plaats gezet (met 267 punten) gevolgd door Frankrijk (248 punten) en Malta (208 punten). Het publiek gaf echter de meeste punten aan Italië (318), Oekraïne (267 punten) en Frankrijk (251 punten), waardoor aan het einde Italië met de eindzege ging lopen.

Het Verenigd Koninkrijk kreeg zowel van het publiek als de vakjury nul punten. Ook Nederland stelt teleur: Jeangu Macrooy wist maar elf punten te verzamelen voor ‘Birth of a new age’. Het Belgische publiek gaf vooral punten aan Frankrijk (12), Oekraïne (10) en Italië (8).

Italië wint het Songfestival voor de derde keer. De laatste keer was in 1990, met het nummer ‘Insieme’: 1992 van Toto Cutugno. De laatste jaren is Italië aan een ware opmars bezig op het festival, met op het vorige Songfestival een tweede plaats voor Mahmood met zijn nummer ‘Soldi’.

België stelt teleur

Hooverphonic kon het publiek thuis niet overtuigen. De groep uit Sint-Niklaas trad in de finale op als vierde van 26 landen en zo’n vroege plek is altijd een nadeel. ‘The wrong place’ viel behoorlijk in de smaak van de vakjury, die België 71 punten gaf, waardoor België nog net in de eerste tabelhelft eindigde. Maar het publiek gaf ons land amper 3 punten, waardoor de groep rond Alex Callier, Geike Arnaert en Raymond Geerts 19de eindigde op 26 finalisten. Voor de finale had Alex Callier nog de ambitie uitgesproken om de top 5 te halen. Dat is dus niet gelukt.

Italië wint Eurovisiesongfestival, Hooverphonic eindigt onderaan
Foto: EPA-EFE

Als echte groep met een eerder donkere, mysterieuze act was Hooverphonic sowieso een buitenbeentje op het Songfestival, tussen heel wat eighties disconummers (Israël, Griekenland), extatische pop (Cyprus, Malta, San Marino), dramatische ballades (Frankrijk, Zwitserland), hardrock (Italië, Finland) en dolkomische acts (IJsland, Duitsland). Geike zong perfect en het zag er mooi en stijlvol uit, maar de act viel niet genoeg op om te overtuigen.

Corona op het festival

De 65ste editie van het Eurovisiesongfestival vond plaats in de Ahoy Arena in Rotterdam, nadat Nederland twee jaar geleden de liedjeswedstrijd won. Duncan Laurence mocht zijn winnende nummer ‘Arcade’ dit jaar niet live brengen in de finale, omdat hij deze week positief testte op corona.

Ook IJsland kon in deze finale niet live optreden na een coronabesmetting van een van de leden van Daði og Gagnamagnið. In de plaats werd een repetitievideo vertoond, terwijl de band toekeek vanuit het hotel. IJsland eindigde uiteindelijk vierde, voor Oekraïne met hun uitzinnige lenteritueel.

In de Ahoy Arena woonden 3.500 toeschouwers, die vooraf een negatieve coronatest moesten voorleggen, de finale live bij.

Het Eurovisiesongfestival 2021 zal doorgaan in Italië. Dan is het de beurt aan de RTBF om een inzending te sturen voor België.

Herbekijk het optreden van Hooverphonic in de finale