Egbert Lachaert: ‘Vlaams Belang moet steun aan Jurgen Conings veroordelen, maar doet dat niet’
Foto: ISOPIX

Volgens Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert moet Vlaams Belang de daden van de voortvluchtige militair Jurgen Conings, en de steun die hij krijgt, openlijk afkeuren. Volgens Lachaert moet Vlaams Belang een signaal geven aan haar achterban, zo zei hij in ‘De Ochtend’ op Radio 1.

‘Het is niet moeilijk dat mensen die het kanaal van Dries Van Langenhove volgen daarvan geradicaliseerd geraken. Vlaams Belang heeft een verantwoordelijkheid in deze’, stelt Lachaert. Hij veroordeelt ook de steun die Conings krijgt op sociale media. ‘Dit soort steun is niet aanvaardbaar. En het is ook aan Vlaams Belang en Tom Van Grieken om dit te zeggen, want het zijn hun volgers die dit doen.’

Lachaert wil dus dat Van Grieken een signaal stuurt naar zijn achterban. ‘Maar dat doet hij niet.’ Volgens Lachaert geeft Vlaams Belang zo een ‘boost’ aan polarisatie en radicalisering in de samenleving.

In een reactie op Twitter kaatst Vlaams Belang de bal terug naar Lachaert en Open VLD: ‘Wie is er eigenlijk verantwoordelijk voor de polarisatie? Is dat niet de partij die al 22 jaar onafgebroken aan de macht is en het signaal van de bevolking telkens compleet negeert?’

Vlaams Belang-voorzitter Van Grieken benadrukte gisteren in ‘De Afspraak op vrijdag’ dat vooral de coronacrisis een bepalende factor is in het verhaal van Conings. Van Grieken betreurt elke link tussen de terreurverdachte en zijn partij.