Een handgeschreven brief van natuurkundige Albert Einstein (1879-1955), met de door hem uitgevonden vergelijking E=mc2, is geveild in Boston. De brief leverde met ruim 1,2 miljoen dollar (ongeveer 1 miljoen euro) drie keer meer op dan werd verwacht. Dat meldt de BBC.

Volgens deskundigen is de brief een van de vier exemplaren waarop de vergelijking in Einsteins handschrift staat.

De geveilde brief was het enige exemplaar van zijn soort dat onderdeel uitmaakte van een privéverzameling, aldus veilinghuis PR Auction. Er waren vijf bieders. De koper is niet bekend.

Einstein richtte zich met de één pagina tellende brief in het Duits tot zijn Pools-Amerikaanse collega Ludwik Silberstein, een criticus van Einstein. De brief dateert van oktober 1946 en is geschreven op briefpapier met de hoofding van Princeton University.

De vergelijking E=mc2 geeft de verhouding weer tussen de massa en de energie van een object dat – vanuit het perspectief van de waarnemer – in rust is. De kinetische energie die het object verkrijgt als het in beweging is, komt boven op die zogenaamde rustenergie. De factor van de lichtsnelheid (in het kwadraat) in de beroemde formule van Einstein verklaart waarom een miniem massaverlies kan leiden tot het vrijkomen van een immense hoeveelheid energie. Kern­splijting en kernfusie zijn daarop gebaseerd.

Handgeschreven brief Albert Einstein levert 1,2 miljoen euro op
Foto: AP

.