De zwaarbewapende militair Jurgen Conings is sinds maandag op de vlucht. De zenuwen zijn strak gespannen, meer dan 400 politieagenten en militairen zijn naar hem op zoek. Het parket ‘houdt alle pistes open’, de perimeter voor de zoektocht is uitgebreid.

De zenuwachtigheid in de omgeving van De Salamander ging vrijdagmiddag na 13 uur de hoogte in. De reden is onduidelijk. Anders dan woensdag en donderdag was het parket karig met informatie. Militairen bleven vrijdagmiddag toestromen aan de commandopost in Maasmechelen, vanwaar de zoektocht naar de militair gecoördineerd wordt. ’s Middags werd ook de Steenweg die door het Nationale Park loopt afgesloten. De perimeter breidde uit, de pers moest honderden meters achteruit. ‘Omwille van extra onderzoeksdaden’, zei de Limburgse gouverneur Jos Lantmeeters. Maar meer informatie kwam er niet.

De nacht had opnieuw geen uitkomst voor de zoektocht naar Jurgen Conings. De sweeping van een gebied liep af zonder resultaat en zonder duidelijk spoor. Het is onduidelijk of de bivaktent die aangetroffen werd van Jurgen Conings is. Zou iemand die getraind is in camouflagetechnieken zoiets achterlaten? Niemand die het weet.

Vierde dag van klopjacht zonder spoor van Conings: ‘Zoeken tot we hem vinden’
Foto van de bivaktent aangetroffen bij de sweeping door het leger en de politie. Foto: rr

Is Conings nog in de buurt? De kans lijkt groot, maar zeker is dat niet. Heeft Conings iedereen op een dwaalspoor gezet door zijn auto achter te laten? Hoe langer de speurtocht duurt, hoe groter de vragen.

‘Zoeken tot we hem vinden’

Het federaal parket hield een evaluatievergadering om te bekijken wat de volgende stappen zijn in het onderzoek naar de voortvluchtige militair.

Gouverneur Jos Lantmeeters liet daarna weten dat in het hele Nationaal Park Hoge Kempen wordt gezocht naar Conings en dus niet meer alleen in de zone met een omtrek van 20 kilometer. ‘Maar we gaan blijven zoeken tot we hem hebben. Het federaal parket gaat ervan uit dat hij in leven is.’

‘We hadden concrete aanwijzingen dat hij in het park zat’, zei Eric Van Duyse, woordvoerder van het federaal parket, nog kort. ‘Dat hij niet is aangetroffen, hoeft niet te betekenen dat hij niet in de omgeving is of was. Alle elementen in het onderzoek worden nu geanalyseerd en we bekijken wat de volgende stappen zullen zijn. Alle pistes liggen open, we sluiten niets uit.’