Docent Vincent Buyssens (31) heeft het - zoals zovelen - gehad met de oneindige aaneenschakeling van ZOOM- en Teams-meetings. Daarom pakt hij het anders aan en ontmoet hij zijn studenten tegenwoordig in World of Warcraft: een populair spel vol mythische wezens. Telenet One gaf hem reeds zijn ‘one minute of fame’ op nationale televisie, maar wij stellen hem graag nog enkele bijvragen.

Wie International Communication & Media studeert aan de Thomas More-hogeschool in Mechelen kent ongetwijfeld Vincent Buyssens. Deze prettig gestoorde docent kleurt al eens graag buiten de lijntjes van het traditionele curriculum, en daar leent zijn vakgebied ‘Internet Culture’ zich perfect voor! “In mijn vak verdiepen we ons in de belangrijkste waves binnen de technologie. De grote gemene deler is het internet. Daarom probeer ik het internet ook in mijn lessen te verwerken.”

Ben jij zelf een digital native?

“Ik heb dat lang gedacht, maar eigenlijk is mijn liefde voor computers gradueel gegroeid. Thuis hadden we pas een computer toen ik 10 jaar was en vanaf dan deed ik niets anders dan er op spelen. Later ging ik elke woensdagmiddag naar de bibliotheek om de verhalen achter al die games en boeken op te zoeken. Toen ik 12 jaar was is alles in een stroomversnelling geraakt. Daar is het fout gelopen met mij.” (lacht)

Je leert de jeugd over de internetcultuur. Is dat nog nodig aangezien ze er dag in dag uit mee bezig zijn?

“Net omdat ze er heel de tijd mee bezig zijn, is het belangrijk om ons erin te verdiepen. Ik ben niet de grootste expert wat betreft TikTok, maar ik kan hen wel een overkoepelende visie bieden. Als we het over TikTok en algoritmes hebben, leer ik hen hoe die tools ook gebruikt worden om te manipuleren en te onderdrukken. Zo wil ik hen een kritische blik helpen ontwikkelen.”

“Mijn avatar is een vogel en de studenten kunnen altijd met me meevliegen.”
Foto: World of Warcraft

Een docent op een vogel

Nu iedereen altijd en overal verbonden is, is lesgeven niet meer enkel voorbehouden voor een leslokaal - of zelfs een ZOOM-meeting. Daarom begon Vincent te experimenteren met andere platformen. En zo kwam hij terecht bij World of Warcraft: een episch, digitaal rollenspel dat hem nauw aan het hart ligt.

“World of Warcraft is het spel waar ik mee opgroeide en blijkbaar kan je er dus ook verrassend goed in lesgeven. (lacht) De les die ik op World of Warcraft gaf was er één over virtuele werelden en avatars. En dat moet je volgens mij vooral zelf ervaren. Tot welk ras wil ik behoren? Wil ik een tovenaar of een krijger zijn? Die spelervaring kan je niet in een Powerpoint-presentatie gieten.”

Is het moeilijk om je studenten in zo’n fantasierijke wereld bij de les te houden?

“Het klopt dat je op een platform als dit minder controle hebt over wie er oplet en wie niet, maar ik had wel de indruk dat iedereen alles goed begreep. Mijn avatar vloog op een vogel zodat ik iedereen goed kon overschouwen. Ik heb hen uit hun comfortzone gehaald en hen een nieuwe wereld getoond. Dat is het allerbelangrijkste.”

“Mijn avatar is een vogel en de studenten kunnen altijd met me meevliegen.”
Foto: World of Warcraft

Hoe is het idee voor deze les gegroeid?

“Ik heb serieus gestruggled tijdens de eerste lockdown. Ik ging voor de eerste keer mijn eigen draai kunnen geven aan dit vak, had alles netjes voorbereid en dan kwam die lockdown. Ik babbel graag met mijn studenten en dat is een pak moeilijker via ZOOM. Daarom ging ik op zoek naar andere oplossingen en kwam ik bij World of Warcraft terecht. Zonder corona was die les er dus waarschijnlijk nooit gekomen. Mijn studenten en ik hebben tijdens het laatste jaar wel met meer digitale tools geëxperimenteerd.”

Zoals?

“Mijn lessen over sociale media heb ik via Instagram gegeven. Ik bezorgde hen al het lesmateriaal via posts, livestreams en stories. Dat was vreselijk omslachtig, maar ook heel boeiend. Wat zijn de limieten van dit medium en hoe ver kunnen we het pushen?”

Sta zelf ook vrij en ongelimiteerd met de wereld in verbinding - hoe, waar en wanneer je wil. Met Telenet ONE en Telenet ONE UP surf, bel en sms je onbeperkt en razendsnel - zowel buitenshuis als op je wifi-netwerk. Ga snel naar www.telenet.be en ontdek hoe ook jij van het strafste abonnement van het land kan genieten.

“Mijn avatar is een vogel en de studenten kunnen altijd met me meevliegen.”
Foto: World of Warcraft