De nieuwe evenwichten in het hybride normaal
Alexander Alonso (BD) en Petra De Roos (LDV United) tijdens het live Webinar rond hybride normaal Foto: Baanbrekende Werkgever

Het hybride normaal is een blijver. Dat zorgt voor nieuwe uitdagingen. Drie experten van Antwerp Management School stellen pertinente vragen. Vier Baanbrekende Werkgevers zoeken naar antwoorden.

Hoe zorgen we voor verbondenheid nu telewerk helemaal is ingeburgerd?
Prof. dr. Kathleen Vangronsvelt

“Nog nooit was ik zo dicht bij mijn collega’s als het laatste jaar”, is de verrassende opener van Alexander Alonso (BD Benelux). “Ik zag hun huiskamers en hun kinderen. Maar verbondenheid is meer dan dat. Je moet mensen engageren om mee te denken en hen actief betrekken.” Een manier om dat te doen, is door medewerkers te bevragen. “Wij houden om de 6 à 7 weken een enquête”, zegt Karin Van Roy (Arvesta).

De leuke anekdotes en de kleine gewoontes: online deel je die moeilijker. “Je kan dat voor een stuk opvangen door samen aan projecten te werken”, merkt Joachim Decock (Novartis Belgium & Luxembourg). Maar het kantoor blijft van grote waarde voor het informeel contact.

Hoe stimuleer je in- en tegenspraak in het hybride normaal?
Prof. dr. Peggy De Prins

Managing by walking around kan niet meer, wij investeren daarom in opleidingen in leidinggeven vanop afstand”, aldus Karin Van Roy. Er zijn technieken om alle meningen aan bod te laten komen. Denk maar aan een check-in, een vragenrondje aan het begin van de meeting. Of aan leidinggevenden die durven bekennen dat ze ook niet alles weten.

“Als nieuwe medewerker ga je bij ons in je eerste week koffiedrinken met elke leidinggevende”, getuigt Petra De Roos (LDV United). “Zo weet je vanaf de eerste dag dat die altijd aanspreekbaar is.”

Wie zijn de nieuwe leidinggevenden in het hybride normaal?
Prof. Koen Marichal

De leidinggevende van vandaag is empathisch, transparant en staat naast de medewerkers. Jongere generaties aanvaarden geen bazige leiders meer. Dat vraagt om leidinggevenden die zichzelf in vraag durven stellen. “Dat kan best confronterend zijn”, getuigt Alexander Alonso. “Soms verwachten medewerkers dingen die niet in je natuur liggen. Maar ik werk eraan, samen met hen.”

“Als leidinggevende word je meer en meer een facilitator, daar kan je niet om heen”, vindt Joachim Decock. Petra De Roos beaamt dat. “De kunst bestaat erin om als leidinggevende oog te hebben voor het individu. Maar tegelijk moet je dat eigenbelang koppelen aan het groepsbelang. En vergis je niet: als leidinggevende moet je nog steeds beslissingen nemen.”

Zin in meer inzichten in het hybride normaal? Herbekijk het volledige live panel webinar ‘Challenge jouw (nieuwe) telewerkbeleid’ »

Baanbrekende werkgever is een initiatief van De Lijn, AMS en Jobat