Grootste ijsberg ter wereld afgebroken van Zuidpool
IJsbergen in Antarctica (archiefbeeld). Foto: Getty Images

Een enorme ijsberg, ongeveer 170 kilometer lang en 25 kilometer breed, is afgebroken van de Zuidpool. Het stuk ijs is iets kleiner dan de provincie Luxemburg.

De ijsberg heeft een oppervlakte van 4.320 vierkante kilometer en is daarmee de grootste bestaande ijsberg ter wereld. Het Europese ruimtevaartbureau ESA heeft hem met satellieten opgemerkt. Ook Amerikaanse en Britse poolonderzoekers hebben de schots waargenomen. Het brok ijs ligt nu nog tegen de rest van het Antarctische ijs aan, op de Weddellzee. Daar kan hij jaren blijven dobberen, maar als de ijsberg op drift raakt en de open zee op drijft, kan hij een gevaar vormen voor de scheepvaart.

De ijsberg heeft de naam A-76 gekregen. De vorige grootste ijsberg, A-32A, ligt een eindje verderop en is 3.880 vierkante kilometer groot.

De grootste ijsberg ooit was B-15, die in 2000 afbrak van Antarctica. Die had een oppervlakte van 11.000 vierkante kilometer. Brokstukken daarvan drijven nog steeds in de zuidelijke Atlantische Oceaan.

Eind vorig jaar maakte de Britse luchtmacht ook beelden van een ijsberg met een grootte van 4.200 vierkante kilometer, die ijsberg was toen ook even de grootste ter wereld.