Kleine veranderingen in je leven met een grote impact op onze planeet
Foto: Shutterstock.com

Op 22 april vieren we wereldwijd de Dag van de Aarde. We staan die dag collectief stil bij ons consumptiegedrag en de impact ervan op onze planeet. Maar wat als je dat elke dag deed? Want jawel, ook kleine veranderingen hebben een grote impact op onze planeet.

Je kan veel doen voor onze planeet: elektrisch rijden, je eigen energieneutrale tiny house bouwen of alleen nog avontuurlijke fietsvakanties plannen in plaats van vliegvakanties. Allemaal geweldig voor onze planeet, maar ook kleine veranderingen in je levensstijl kunnen een grote impact hebben.

Tot 30% van de CO2-uitstoot waarvoor de mens verantwoordelijk is, is gelinkt aan voeding. Als je kiest voor plantaardig op je bord, heb je hap na hap een positieve impact op onze planeet. Plantaardige voedingsmiddelen zijn beter voor de planeet omdat er minder natuurlijke hulpbronnen nodig zijn om ze te produceren.

Plantaardige producten

Je moet daarvoor de zomerse barbecues met vrienden en familie niet bannen uit je leven. Neen hoor, je hebt al een impact als je gewoon wat vaker groenten klaarmaakt. Wist je dat er zelfs veel plantaardige alternatieven bestaan voor zuivelproducten van dierlijke oorsprong? Die worden bijvoorbeeld gemaakt op basis van kokosnoten, hazelnoten en amandelen, maar nog het vaakst op basis van soja en haver.

Soja van lokale afkomst

Sojabonen voor menselijke consumptie komen, in tegenstelling tot wat velen denken, niet uit het Amazonewoud. De sojabonen die gebruikt worden in Alpro-producten bijvoorbeeld, zijn voor het grootste deel van Europese afkomst. Voor de biologische bonen is dat zelfs 100 procent. Ze komen dan voornamelijk uit Frankrijk, Italië, Oostenrijk en Nederland. Bovendien is er voor lokaal geproduceerde soja ook geen ontbossing nodig.

Een duurzaam gewas

Een sojaplant verbetert de structuur van de bodem door zijn mix aan fijne en brede wortels. De plant vangt ook stikstof op uit de lucht en bindt deze in de bodem, waardoor extra stikstofbemesting niet nodig is. Dit heeft belangrijke milieuvoordelen zoals een lagere koolstofvoetafdruk en minder uitspoeling van stikstof naar het grondwater, met bijkomende voordelen voor de waterkwaliteit en de biodiversiteit.

Haver van lokale afkomst

Een van de grote voordelen van haver, is dat het voornamelijk in Europa geteeld wordt. Niet alleen is er dus geen ontbossing nodig om het gewas te produceren, er wordt ook minder CO2 uitgestoten om het tot op je bord te vervoeren. In de haverproducten van Alpro is zelfs 100% van de haver afkomstig van Europese teelt.

Zin in nog meer inspiratie? Ontdek nog meer tips om duurzamer te eten op de website van Alpro.