Wie is Jürgen Conings, de voortvluchtige militair?
De foto van Jürgen Conings die de federale politie verspreidde in het opsporingsbericht.

De militair en fitnessadept Jürgen Conings (46), op wie een klopjacht loopt, stond al op de radar van de veiligheidsdiensten, onder meer wegens zijn banden met extreemrechts. Ook zou hij al eerder dreigementen aan het adres van Marc Van Ranst hebben geuit.

Op maandag vond een familielid van Jürgen Conings, een 46-jarige korporaal en schiet­instructeur in het leger, twee afscheidsbrieven in zijn huis in Lanklaar, een deelgemeente van Dilsen-Stokkem. Een van die brieven was persoonlijk gericht aan zijn gezin, maar het was vooral de tweede brief, gericht aan de maatschappij, die reden was tot ongerustheid. Daarin schreef Conings volgens onze bronnen dat hij ‘niet meer kon leven in een maatschappij waar de politici en virologen ons alles afgepakt hebben’. Hij kondigde aan ‘dat hij in het verzet zou gaan en zich niet zonder slag of stoot zou overgeven’. Sindsdien is de man voortvluchtig.

Al snel bleek dat de ongerustheid gegrond was. Conings had, onder het voorwendsel dat hij vandaag (woensdag) een schietoefening zou organiseren, een heel arsenaal aan wapens meegenomen uit de kazerne, waaronder vier LAW-raketwerpers. Gisteravond werd de wagen van de man teruggevonden, met daarin ‘de meest onrustwekkende wapens’, liet het federaal parket weten. Het ging om de vier raketwerpers.

Deze wapens nam voortvluchtige militair mee uit kazerne

Het FN P90-machinepistool en het 5.7-pistool die hij ook zou meegenomen hebben, lagen niet in de wagen. Wellicht heeft Conings die dus nog bij zich. Het dreigingsniveau werd voor hem persoonlijk opgetrokken naar het hoogste niveau, niveau vier. Hij wordt dus beschouwd als een ‘zeer ernstige’ bedreiging.

In de wagen vonden de speurders nog een derde afscheidsbrief van Conings, waarin hij herhaalde dat hij wil sterven, ‘maar niet zonder verzet te plegen’.

Fitnesstraining in openlucht

Een van de vragen die de volgende dagen gesteld zullen worden, is hoe het kan dat een man met het profiel van Conings zo makkelijk aan wapens kon ­raken. Conings staat immers al een hele tijd op de Ocad-lijst met potentiële extremisten vanwege zijn openlijk ­extreemrechtse sympathieën. Op sociale media uit Conings al ­jaren uiterst rechtse ideeën. Hij spreekt zich onder meer uit tegen de islam en tegen de komst van moskeeën. Ook zijn buren in Dilsen-Stokkem waren op de hoogte van zijn extreemrechtse sympathieën. ‘Hij organiseerde hier ook de buurtwacht in de straat: een Whatsapp-groepje, waarmee we elkaar konden waarschuwen over verdachte bewegingen’, vertelde een buur aan Het Nieuwsblad. ‘Over Marc Van Ranst, of over virologen hebben we hem nooit iets verkeerds horen zeggen. We wisten dat hij in het leger zat, en dat hij veel bezig was met fitness en bodybuilding. Hij heeft ook een aantal keer in Afghanistan gezeten.’

‘Legerleiding zal onderzoek instellen naar voortvluchtige militair en maatregelen nemen’

Conings, die sinds 1992 in het leger zit en korporaal is, organiseerde tijdens de coronacrisis ‘militaire fitnesstraining’ in openlucht in het park van Dilsen. Daarvoor had hij toestemming gekregen van burgemeester Sofie Vandeweerd (Open VLD), bevestigde ze aan Het Nieuwsblad. ‘Op dat moment waren er geen indicaties dat er een probleem zou zijn. Volgens ons is daar nooit veel volk op afgekomen.’ Op zijn sociale media pronkt Conings, die volgens het opsporingsbericht van de politie 1 meter 80 is, met zijn spieren en zijn vele tatoeages, onder andere van voetbalclub RSC Anderlecht. Hij droeg op het moment van zijn verdwijning een T-shirt van Timberland in een donkere kleur, volgens het opsporingsbericht.

Bloed, Bodem, Eer en Trouw

Sinds het uitbreken van de coronacrisis was Conings naar verluidt in de ban geraakt van allerhande complottheorieën. In juni 2020 zou hij doodsbedreigingen hebben geuit aan viroloog Marc Van Ranst op de sociale media. Volgens onze bronnen werd hij toen zelfs opgepakt en voorgeleid bij het parket van Limburg. Hoe het staat met dat onderzoek en wat er toen gebeurde met Conings, is onduidelijk. In diezelfde periode zou hij intern bij Defensie – bij wijze van sanctie – een tijdlang een administratieve job toegewezen gekregen hebben. Bij ­Defensie wilde dinsdag niemand commentaar geven op de zaak. Van Ranst en zijn gezin werden gisteravond in veiligheid gebracht.

Wat de veiligheidsdiensten de voorbije jaren vooral verontrustte, was de nauwe relatie die C. al jarenlang heeft met Tomas Boutens, die ­zowat beschouwd wordt als de goeroe van extreemrechts in Vlaanderen. Boutens, ook een ex-militair, werd in 2014 veroordeeld als leider van het neonazistische Bloed, Bodem, Eer en Trouw (BBET), dat het gerecht ziet als een terroristische organisatie. Boutens zelf had dinsdagavond op de ­sociale media een boodschap geplaatst voor zijn voortvluchtige vriend. ‘De gedachten zijn bij een oud-collega-wapenbroeder. J., waar je ook bent, je bent niet alleen, ook al is het in een wereld die spuwt op de volksgetrouwen.’

Wie Jürgen Conings ziet, moet de politie onmiddellijk op de hoogte brengen via het gratis nummer 0800 30 30 0. Er wordt wel gevraagd niet in contact te komen met de betrokkene, omdat hij in het bezit kan zijn van vuurwapens.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig