Tientallen bootvluchtelingen gered voor kust Oostduinkerke
Foto: Lisa Van Damme; LVD

Voor de Westkust is woensdagochtend een boot met een vijftigtal vluchtelingen in de problemen gekomen. Dat bevestigt burgemeester van Koksijde Marc Vanden Bussche (Open VLD). De vluchtelingen werden naar Nieuwpoort gebracht.

De zeevaartpolitie merkte het bootje woensdagochtend op. In totaal probeerden ongeveer 50 Vietnamese vluchtelingen daarmee de oversteek te maken naar het Verenigd Koninkrijk. Tijdens hun tocht, die begon aan de Franse kust, zou het bootje afgedreven zijn en in de problemen zijn geraakt. De zeevaartpolitie pikte de inzittenden op en bracht hen naar Nieuwpoort. Daar werd iedereen opgevangen door de brandweer. Daarna worden de vluchtelingen overgebracht naar Oostende. De inzittenden waren licht onderkoeld.

Burgemeester van Koksijde spreekt van een terugkerend probleem. ‘Wij werken al samen met de Franse collega’s om mensen die de oversteek proberen maken te onderscheppen. Het gebeurt bijna dagelijks dat vluchtelingen vanuit Frankrijk naar Engeland proberen te gaan. Zo’n situaties zijn natuurlijk levensgevaarlijk’, aldus Vanden Bussche.