‘Geen plaats voor extremisten en hun gedachten binnen Defensie’
Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) Foto: BELGA

Premier Alexander De Croo (Open VLD) heeft fel gereageerd op de zaak-Conings. ‘Onaanvaardbaar dat iemand op de Ocad-lijst actief is bij Defensie en toegang krijgt tot wapens’, zegt hij. Ook minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) heeft een intern onderzoek bevolen. ‘Elke vorm van extremisme gaat volledig in tegen de waarden en normen van Defensie.”

‘De paar extremisten die nog bij Defensie werken, hebben duidelijk nog altijd niet begrepen dat er voor hen en hun gedachten geen plaats is in Defensie’, zegt minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS). De minister bevestigt dat de voortvluchtige bij Defensie werkt. ‘De militaire inlichtingendienst heeft me bevestigd dat de man wordt opgevolgd omdat hij banden heeft met extreemrechts. Dat is ook de reden waarom hij op de Ocad-lijst staat’, zegt ze. Defensie werkt samen met het federaal parket, dat verder zal communiceren over het onderzoek.

‘Ik heb een intern onderzoek bevolen’, aldus nog de minister. ‘Ik heb ook aan de chef Defensie (admiraal Michel Hofman) en de directeur van de Adiv (de militaire inlichtingendienst, geleid door generaal-majoor Philippe Boucké) gevraagd mij te informeren over de procedures voor de screening van personeelsleden die banden hebben met extreemrechts. Ze zullen me ook informeren over hoe Defensie omgaat met dat soort profielen.’

Ook premier Alexander De Croo (Open VLD) reageerde fors. ‘Het is onaanvaardbaar dat iemand op de Ocad-lijst actief is binnen Defensie en toegang krijgt tot wapens’, zei hij op VTM Nieuws.

Meest onrustwekkende wapens van militair teruggevonden, klopjacht gaat verder

De zoekactie naar de man gaat intussen voort. De 46-jarige militair Jürgen Conings verliet maandag zijn woonplaats in Dilsen-Stokkem en ging nog naar zijn werk. Sindsdien ontbreekt elk spoor van de man. Het federaal parket maakte eerder bekend dat hij mogelijk ‘agressieve bedoelingen’ zou hebben tegen Belgische personen of instellingen.

Dinsdag rond 18 uur is zijn wagen aangetroffen. Daarin vond de politie vier antitank-raketwerpers en munitie. ‘Betrokkene heeft waarschijnlijk nog wapens in zijn bezit’, aldus nog het federaal parket.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in