Een indrukwekkende politiemacht, het leger en internationale persaandacht: de zoektocht naar de voortvluchtige militair Jurgen Conings gaat onverminderd door. De sweeping van de perimeter in het Nationaal Park Hoge Kempen heeft donderdagavond geen resultaat opgeleverd.

De verschillende politiediensten en legereenheden doorzochten een gebied met een perimeter van maar liefst 20 kilometer omtrek. Maar de sweeping in het Nationaal Park Hoge Kempen heeft geen resultaat opgeleverd. ‘Het heeft niet geleid tot het aantreffen van de gezochte persoon’, zei Wenke Roggen van het federaal parket donderdagavond. ‘De zoektocht gaat nu verder.’

Dat er geschoten werd, is nog eens bevestigd door het parket, maar meer details daarover zijn er niet bekend. Berichten dat er boobytraps aangebracht werden op de auto van Conings die gevonden werd, kloppen niet, meldt het parket ook. Het parket gaat er wel vanuit dat Conings nog leeft. ‘We gaan door tot we de betrokkene aangetroffen hebben.’

‘We willen vooral veilig en grondig te werk gaan bij het doorzoeken van het gebied dat op sommige plaatsen moeilijk toegankelijk is door bossen, struiken en waterpartijen,’ zei Robin Minten, directeur-coördinator (DirCo) van de federale politie Limburg. De vragen of Conings nog aanwezig is in het Nationaal Park Hoge Kempen werden vermeden.

400 manschappen, hulp uit buitenland

‘Er zijn 250 politiemensen en 150 militairen ter plaatse’, zei procureur Roggen. ‘Er zijn elementen die erop wijzen dat hij zich in dit gebied zou bevinden. Naast onze 400 manschappen krijgen we ook hulp uit het buitenland.’

Legervoertuigen rijden af en aan met militairen, combi’s vertrekken en keren terug, ziekenwagens staan paraat.

De militairen en speciale eenheden van de federale politie opereren vanuit De Salamander in Maasmechelen. Daar is een controlepost gebouwd met tentjes van het Rode Kruis om de manschappen op het terrein te bevoorraden. Van daaruit vond donderdagochtend ook de wissel van de wacht plaats: zowel militairen als politiemensen die afgelopen nacht ter plaatse bleven, werden afgelost.

Er was een preventieve politieactie in Leuven, maar na een goed uur werd die afgeblazen.

Grote ongerustheid en lege schoolbanken

Verschillende moskeeën in Dilsen-Stokkem, Beveren en Tessenderlo zijn dichtgebleven. Raf Terwingen, burgemeester van Maasmechelen, gaf op Radio 1 aan dat de ongerustheid in zijn gemeente erg groot is. De moskeeën in Maasmechelen worden extra bewaakt.

Het kabinet van Ludivine Dedonder (PS) laat weten dat de minister extra bescherming krijgt naar aanleiding van de zoekactie. Meer informatie geeft het kabinet niet vrij, uit veiligheidsoverwegingen.

Tientallen kinderen zaten donderdag niet op de schoolbanken in Maasmechelen, meldde Het Belang van Limburg. ‘In totaal gaat het om een twintigtal kinderen’, zei directrice Colla Lene. ‘Het gaat voornamelijk om kinderen van een andere cultuur. Wat te begrijpen is, aangezien meneer Conings een extreemrechts gedachtegoed heeft. We volgen de situatie op de voet en indien nodig zullen we meteen de deuren sluiten.’

Ook bij Vrije Basisschool De Zonnewijzer in Opgrimbie kreeg telefoons van bezorgde ouders.

Opsporingsbericht

De federale politie heeft op vraag van het federaal parket een opsporingsbericht verspreid. Daarin roept de politie de bevolking op om uit te kijken naar de militair, maar hem zeker niet te benaderen. In het bericht staat verder dat Conings zijn huis in Dilsen-Stokkem verliet op 17 mei 2021 en naar het werk ging. Hij is ongeveer 1 meter 80 lang, gespierd, kaal en heeft verscheidene tattoos, onder meer op zijn bovenarmen. Op het moment van zijn verdwijning droeg hij een donker T-shirt van Timberland. Wie hem aantreft, moet de politie onmiddellijk op de hoogte brengen.

Hoogste dreigingsniveau

Het dreigingsniveau werd specifiek voor de voortvluchtige beroepsmilitair opgetrokken tot het hoogste niveau, niveau vier of ‘zeer ernstig’, waarbij er heel concrete aanwijzingen zouden zijn voor plannen, en er dus een ‘graad van imminentie’ is.

Lees ook: Wie is Jurgen C., de voortvluchtige militair?

De zoektocht naar Conings begon maandag al. Toen vond een familielid in zijn huis in Lanklaar twee afscheidsbrieven. Eén van die brieven was gericht aan zijn gezin, meer ­bepaald aan zijn vriendin, maar het was vooral de tweede brief die reden gaf tot ongerustheid. In die brief schreef Conings volgens onze bronnen dat hij ‘niet meer kon leven in een maatschappij waar de politici en virologen ons alles afgepakt hebben’. Hij kondigde aan ‘dat hij in het verzet zou gaan en zich niet zonder slag of stoot zou overgeven’. Al snel bleek dat er reden tot ongerustheid was. Conings had – onder het voorwendsel dat hij woensdag een schietoefening bij het leger opzette – wapens meegenomen uit de kazerne.

Heeft u Jurgen Conings gezien of weet u waar hij verblijft, neem dan contact op met de politie via het gratis nummer 0800 30 30 0. U kunt getuigen via opsporingen@police.belgium.eu.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig