In de Spaanse exclave Ceuta zijn dinsdagochtend al ruim 6.000 migranten uit Marokko aangekomen. Van die grote groep zijn er al 1.600 weer naar Marokko gedeporteerd, meldt de Spaanse minister van Binnenlandse Zaken Fernando Grande-Marlaska aan de Spaanse openbare omroep. Alle volwassenen die nu in een stadion verblijven, zullen op termijn teruggebracht worden naar Marokko, schrijft de plaatselijke krant El Faro dinsdag.

Maandag alleen kwamen er zowat 5.000 mensen aan in Ceuta - nooit eerder waren dat er op één dag tijd zoveel. Grande-Marlaska zegt dat er aan Marokkaanse kant nog meer mensen zijn die de grens illegaal willen oversteken. Volgens Spaanse media liet Marokko de mensen ontkomen naar de enclave, die ze lopend tijdens het eb of zwemmend konden bereiken. De Spaanse media wijzen er voorts nog op dat de Spaans-Marokkaanse relaties recent verslechterd zijn door onenigheid over de Westelijke Sahara. Dat gebied was een Spaanse kolonie, maar wordt nu voor een groot deel door Marokko bestuurd.

Rabat vindt het niet kunnen dat Brahim Ghali, de leider van de beweging voor de onafhankelijkheid van de Westelijke Sahara, in een Spaans ziekenhuis herstelt van het coronavirus.

De Spaanse premier, Pedro Sanchez, heeft intussen beslist om een gepland bezoek aan Parijs te annuleren vanwege de ‘laatste gebeurtenissen’ in Ceuta. Sanchez zou dinsdagnamiddag in de Franse hoofdstad een top bijwonen over de financiering van de Afrikaanse economieën.

Zowat 1.500 van de vluchtelingen die maandag op Ceuta aankwamen zijn minderjarig, aldus een woordvoerder van de Spaanse regering die ter plaatse is. Zij worden niet meteen teruggestuurd, maar komen terecht in een opvangkamp dat intussen volledig overbevolkt is.

In Ceuta, een stad met zowat 85.000 inwoners, is de situatie chaotisch. Het Spaanse leger is ter plaatse om de politie te ondersteunen.

Ceuta en Melilla, een andere Spaanse enclave in Marokko, zijn de enige twee landsgrenzen tussen Afrika en de Europese Unie. Daarom zijn het populaire plekken voor migranten die naar Europa willen. Dinsdag nog konden 86 migranten de grens naar Melilla oversteken.

Westelijke Sahara

Volgens de Spaanse krant El País zou Marokko mogelijk geweigerd hebben in te grijpen omdat er op dit moment een gespannen relatie heerst tussen beide landen. Spanje heeft immers toegang geboden aan de leider van de Polisariobeweging, Brahim Ghali. Die groep wil dat de Westelijke Sahara een onafhankelijk land wordt. De onafhankelijkheidsstrijder wordt door Marokko gezocht, maar werd vorige maand onder een vals paspoort naar een Spaans ziekenhuis gesmokkeld om daar te kunnen herstellen van covid-19. Volgens Spanje is Ghali slechts op humanitaire gronden toegelaten, vanwege zijn ziekte, en heeft die beslissing niets met zijn onafhankelijkheidsstrijd te maken.

Het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vorige maand een krachtig geformuleerde verklaring afgelegd waarin het betreurt dat Spanje Ghali onder een valse identiteit heeft toegelaten, en dit zonder Marokko hiervan op de hoogte te stellen. De brief stelt ook dat de beslissing gevolgen heeft voor de diplomatieke relatie tussen beide landen.

De Westelijke Sahara was vroeger een Spaanse kolonie en wordt nu grotendeels bestuurd door Marokko. De annexatie van het grote woestijngebied door het Noord-Afrikaanse land kreeg de afgelopen tijd steeds meer internationale erkenning, onder meer door de Verenigde Staten. Spanje is tegen een dergelijke erkenning. Op radio Cadena SER liet de Spaanse buitenlandminister Gonzalez Laya nog weten dat ze niet gelooft dat er een link is tussen de grote migratieoversteek en het feit dat Ghali in een Spaans ziekenhuis verzorgd wordt.

Al 1.500 op Ceuta aangekomen migranten weer gedeporteerd
Foto: via REUTERS
Al 1.500 op Ceuta aangekomen migranten weer gedeporteerd
Foto: via REUTERS

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig