Eco Planet: red de wereld
Foto: Shutterstock.com

Eco Planet is een ruim gamma van duurzame huishoudproducten van het huismerk van Carrefour. Maar waarom zou je voor dagdagelijkse producten die voldoen aan ecologische normen kiezen? En hoe weet je dat die producten wel echt ecologisch zijn?

Onder de naam Eco Planet vind je bij Carrefour producten voor onderhoud en verzorging zoals vaatwasmiddel, allesreiniger, toiletpapier en zakdoekjes. Sinds kort zijn is het Eco Planet-gamma uitgebreid met luiers. “Er is duidelijk vraag naar ecologische producten”, zegt Claudine Rouan van Carrefour België. ”Steeds meer mensen willen iets doen voor het milieu en gaan op zoek naar een ecologisch alternatief. Ze zijn daar ook erg aan gehecht; een paar maanden geleden was één van de Eco Planet producten opeens niet meer te vinden bij Carrefour Express. Reken maar dat we daar meteen vragen over kregen.” Het aanbieden van ecologische alternatieven past ook in de filosofie van Carrefour, legt Claudine Rouan uit. ”Wij zijn een bedrijf dat begaan is met duurzaamheid. We moeten denken aan de volgende generaties.”

Er zijn wel meer bedrijven die zeggen dat ze duurzaamheid belangrijk vinden. Hoe kun je zeker zijn dat de Eco Planet producten ook echt beter zijn voor het milieu? “De Eco Planet producten dragen het Europese Ecolabel, herkenbaar aan het logo met de bloem en de sterren”, legt Claudine Rouan uit. ”Dat label krijg je niet zomaar: je moet aantonen dat je product voldoet aan strenge normen voor de milieukwaliteit. Dat wordt door onafhankelijke instanties strikt gecontroleerd.”

Hernieuwbare grondstoffen

Voor de Eco Planet producten gebruikt Carrefour zo veel mogelijk grondstoffen uit hernieuwbare bronnen. De actieve ingrediënten in bijvoorbeeld de schoonmaakproducten worden gewonnen uit palmolie en kokosolie, en niet uit aardolie zoals bij traditionele schoonmaakproducten. Palmolie wordt soms in verband gebracht met de ontbossing van tropisch regenwoud. Daarom kijkt Carrefour erop toe dat de palmolie wordt geproduceerd volgens de normen van het RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil) label. Dat garandeert dat de teelt van palmolie niet ten koste gaat van natuurbos en de leefomgeving van bedreigde diersoorten.

Ook voor het toiletpapier, de zakdoekjes en de luiers in het Eco Planet-gamma worden duurzame grondstoffen gebruikt. De cellulose wordt gemaakt met hout uit duurzame bronnen. Dat wordt gegarandeerd door het FSC (Forest Stewardship Council) label. De polyethyleenfilm aan de buitenkant van de luiers is grotendeels afkomstig uit suikerriet in plaats van aardolie.

Eco is even goed en niet duurder

Een vraag waar heel wat consumenten mee zitten: zijn ecoproducten wel even goed als traditionele producten? Ook daar geeft het Europese Ecolabel uitsluitsel, weet Claudine Rouan . “Voor je dat label krijgt, wordt het product ook effectief getest. Een afwasmiddel bijvoorbeeld moet minstens even goed schoonmaken als een vergelijkbaar niet-ecologisch product. Daarnaast doen onze leveranciers tests in hun eigen labo‘s. Daaruit blijkt dat de Eco Planet ruitenreiniger even goed reinigt en zelfs beter ontvet dan een vergelijkbaar product. Dus ja, eco is even goed. Dat is ook logisch: niemand zou ecoproducten blijven kopen als ze minder goed zijn.”

Ook de luiers, zakdoeken en toiletpapier presteren net zoals vergelijkbare producten. “Cellulose is cellulose: dat absorbeert even goed, ongeacht uit welke grondstof het is gemaakt.”

Nog een misvatting volgens Claudine Rouan is dat ecoproducten altijd duurder zouden zijn. “Het Eco Planet afwasmiddel kost 99 cent voor 500 cl, dat kan je niet duur noemen. En als je kijkt naar de ecologische winst voor de planeet en de volgende generaties, is eco sowieso de beste keuze.”

Het EU Eco Label
De Eco Planet producten van Carrefour dragen het EU Ecolabel. Dat label werd in 1992 ingevoerd. Het wordt toegekend aan producten die negatieve effecten op het milieu, de volksgezondheid, het klimaat en de natuurlijke hulpbronnen verminderen. Alleen producten die voldoen aan strenge eisen in verband met milieukwaliteit én prestatie kunnen het Europese Ecolabel krijgen. Het EU Ecolabel maakt het je dus gemakkelijk om milieubewuste keuzes te maken. Alle producten en diensten met het EU Ecolabel worden door onafhankelijke instanties gecontroleerd op het naleven van de strenge milieucriteria.

Gezonde prijzen
Carrefour heeft een groot aanbod van producten met een ‘gezonde prijs’. Gezonde prijzen zijn kleine prijzen met grote principes waar iedereen beter van wordt. Carrefour biedt een breed assortiment ecologische producten voor lage prijzen. Het Eco Planet-gamma reinigingsproducten bestaat uit afwasmiddel, een reiniger voor multi-oppervlakten, wasmiddel en ruitenreiniger. Er zijn ook Eco Planet toiletpapier, zakdoekjes en luiers.