Vier redenen waarom werken in de bouwsector iets voor jou kan zijn
Foto: Shutterstock.com

De bouwsector telt 16.000 openstaande vacatures. Een van de redenen waarom de vacatures moeilijk ingevuld geraken is het imago van de bouwsector. Tijd om komaf te maken met een aantal vooroordelen en enkele troeven van de sector op tafel te leggen.

1. De bouwsector is er voor iedereen

De bouwsector heeft nog te veel de naam een exclusief mannenbastion te zijn. Nochtans is dat volop aan het veranderen. Tussen 2014 en 2019 nam het aantal vrouwelijke werknemers in de bouw toe met 16,5%. Dat betekent dat nu bijna één op tien werknemers in de bouw een vrouw is. Dat is natuurlijk nog altijd weinig, maar de trend is ingezet.

Niet alleen op het gebied van m/v/x-inclusie is de bouwsector aan het opschuiven in de goede richting, de sector vormt ook een mooie weerspiegeling van de multiculturele maatschappij. Waarbij we graag aanstippen dat mensen met niet-Belgische roots niet alleen aan de slag zijn als werfarbeider maar ook steeds vaker hun weg vinden naar hogere functies, zoals werfleider of ingenieur.

Ontdek hier alles over Openwervendag 2021 »

2. Je bouwt aan duurzaamheid

Wat doe jij voor het milieu? Misschien eet je al wat minder vlees, laat je de auto vaker staan en neem je de fiets, of je sorteert je afval? Allemaal prima, maar de bouwsector is één van de plekken waar de verduurzaming van de maatschappij in de praktijk wordt gebracht. De bouwsector is trouwens niet alleen vooruitstrevend als het aankomt op het bouwen van energiezuinige en energieneutrale gebouwen en energetische renovaties. De sector evolueert ook naar een circulair model, waarin afval niet bestaat, maar de grondstof vormt voor een nieuw project. Wist je dat nu al 90% van het bouw- en sloopafval hergebruikt wordt?

Vier redenen waarom werken in de bouwsector iets voor jou kan zijn
Foto: Getty Images

3. Je beleeft technologische innovatie van dichtbij

Hou je van techniek en digitale toepassingen? Gaat je hart sneller slaan bij het zien van 3D-printers, exoskeletten die het werk vergemakkelijken of drones die voorbij zoeven? Ben je gefascineerd door het Internet of Things, kunstmatige intelligentie of geavanceerde beeldvormingstechnieken, zoals fotogrammetrie, waarmee bestaande objecten worden gedigitaliseerd in een fotorealistisch model? Ook dan is de bouwsector the place to be.

De laatste jaren komen er voortdurend nieuwe digitale en technologische toepassingen bij in de bouw. Met Building Imaging Modelling (BIM) wordt het hele bouwproces gedigitaliseerd. Virtual en augmented reality deden hun intrede, drone-operatoren zorgen voor een overzicht van grote werven. Je kan in de bouw dus niet langer alleen als metser of stukadoor aan de slag, maar ook als BIM-professional, virtual reality specialist, en bijvoorbeeld ook als processmanager vastgoed, iemand die complete stadsvernieuwingsprojecten in goede banen leidt.

4. Je hebt zeker werk

Weinig sectoren kunnen zoveel werkzekerheid bieden als de bouwsector. Er ligt dan ook veel werk op de plank. Er wordt volop gewerkt aan onze wegeninfrastructuur. Er moeten honderdduizenden nieuwbouwwoningen bijkomen tegen 2050 en het gros van de bestaande woningen moet energetisch worden gerenoveerd. Ook voor de versnelde invoering van hernieuwbare energieproductie komen we handen te kort. En wie gaat er al die laadpalen plaatsen voor elektrische auto’s? Wees gerust, de komende tientallen jaren blijft België een grote werf. En daar kan jij aan de slag.

Onder de hashtag #WERFZE vind je op deze website tal van jobs in Vlaanderen waarvan je mogelijk niet wist dat ze bestonden. Woon je in Brussel, check dan zeker deze site. Misschien zit er ook wel iets voor jou bij en ben je binnenkort aan de slag in een sector waar altijd werk is.

Wil je al een voorsmaakje van hoe het er op een bouwwerf tegenwoordig aan toe gaat? Dit jaar duurt Openwervendag een hele maand, van zondag 30 mei tot eind juni. Tijdens de virtuele editie kan je de werven bezoeken aan de hand van dronebeelden, video’s en foto’s.

Op de interactieve kaart vind je meteen alle te bezoeken werven terug.

Ontdek hier alles over Openwervendag 2021 »

Vier redenen waarom werken in de bouwsector iets voor jou kan zijn
Foto: Shutterstock.com