De bouwsector is veel digitaler dan je denkt
Foto: Getty Images

Denk je bij werken in de bouwsector enkel aan hard labeur voor stoere macho’s? Door de toenemende digitalisering in de sector zoekt de bouw tegenwoordig ook heel andere profielen. En technologische evoluties zorgen ervoor dat het werk een pak lichter wordt.

De wereld digitaliseert in sneltreinvaart en dat is in de bouwsector niet anders. Ook de Openwervendag verloopt dit jaar volledig digitaal. Zo kan je bijvoorbeeld een virtueel bezoek brengen aan de spectaculaire Oosterweelwerf. Andere werven vind je op deze interactieve kaart:

De bouwsector zelf maakt ook steeds meer gebruik van digitale toepassingen en innovatieve technologie. Door deze toepassingen wordt bouwen veel efficiënter, veiliger en toekomstgerichter. Het betekent ook dat de bouw nog meer dan vroeger op zoek is naar nieuwe medewerkers met meer digitale en technologische profielen, zowel jonge enthousiastelingen als oudere werknemers die zich willen omscholen.

Maar wat betekent dat dan concreet? We pikken er drie toepassingen uit die je mogelijk niet met de bouwsector associeerde.

De bouwsector is veel digitaler dan je denkt
Foto: Getty Images

Digitaal van planning tot opvolging

BIM. Als je niet in de bouwsector actief bent, is de kans vrij klein dat je al over dit letterwoord hebt gehoord, dat staat voor Building Information Model(ling) maar ook voor Building Information Management. In feite gaat het over het volledig digitaliseren van het bouwproces, van bij het eerste ontwerp, tijdens de bouwfase en zelfs na de oplevering.

De voordelen en efficiëntiewinsten van BIM zijn gigantisch. Alle projectpartners weten precies hoe complexe en minder complexe gebouwen en structuren in mekaar zitten en wat hun aandeel erin is. Ze kunnen via BIM ook informatie uitwisselen. Er gebeuren veel minder fouten tijdens de planning, de uitvoering en de opvolging. En eens het gebouw is opgeleverd, wordt het verder gemonitord tijdens de hele levenscyclus van het gebouw.

Ben je goed met computers? Dan is BIM-modelleur of bouwkundig tekenaar mogelijk iets voor jou. Geïnteresseerd en wil je meer weten over deze knelpuntberoepen? Bij VDAB vind je informatie over de job en de opleiding. Op werfze.be vind je nog meer info over beroepen en opleidingen in de Vlaamse bouwsector. Woon je in Brussel, neem dan een kijkje op deze site.

Ontdek hier alles over Openwervendag 2021 »

Iedereen Iron Man

Misschien heb je al wel eens gefantaseerd over een Iron Man-pak dat je superkrachten geeft. Wel, zo’n exoskelet dat je helpt bij het bewegen en dat je zware lasten laat tillen alsof het veertjes zijn, het bestaat en wordt al gebruikt in de bouwsector. Je kan er wel nog niet mee vliegen.

Een exoskelet (letterlijk een uitwendig skelet) is een draagbaar apparaat dat eruitziet als een kruising tussen een harnas en een rugzak. Er bestaan verschillende soorten exoskeletten die de gebruiker helpen bij het bewegen, vooral bij repetitieve en belastende taken.

Met een correct gebruikt exoskelet kan iedereen beter en sneller werken. Je hoeft dus niet langer een afgetrainde spierbundel te zijn om zakken cement of stalen dwarsbalken te tillen. De productiviteit ligt hoger, de vermoeidheid en spierletsels nemen af: iedereen wint dus.

Er zijn heel wat beroepen en situaties in de bouwsector waar het gebruik van een exoskelet het werk kan vergemakkelijken, denk aan betegelen, schilderen, lassen, slopen, grote lasten tillen, zware gereedschappen hanteren…

De bouwsector is veel digitaler dan je denkt
Foto: Shutterstock.com

Bouwsector zkt. piloten

De bouwsector werkt ook steeds meer met drones. Dus als je een opleiding volgt als dronepiloot, is de kans groot dat je vroeg of laat in de bouw aan de slag gaat.

Drones voorzien van een camera worden gebruikt om luchtfoto’s van lopende of voltooide projecten te maken. En het blijft niet bij foto’s. Cameradrones helpen ook om 3D-modellen te maken met fotogrammetrie. Dat is een techniek om bestaande objecten te digitaliseren. Drones kunnen ook worden uitgerust met speciale sensoren. Een drone met een infraroodsensor kan bijvoorbeeld van pas komen om de energielekken in een gebouw te detecteren.

Meer weten?

Ben jij meer van de bits en bytes dan van de bakstenen? Op de website Digital Construction vind je inspirerende verhalen over digitale jobs in de bouwsector. Werk je al in de bouwsector? Dan vind je op deze site meteen de digitale toepassingen die jouw werk kunnen vergemakkelijken.

Dit jaar duurt Openwervendag een hele maand, van zondag 30 mei tot eind juni. Tijdens de virtuele editie kan je de werven bezoeken aan de hand van dronebeelden, video’s en foto’s.

Op de interactieve kaart vind je meteen alle te bezoeken werven terug.

Ontdek hier alles over Openwervendag 2021 »

De bouwsector is veel digitaler dan je denkt
Foto: Getty Images

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig