Omstreden Roth-biograaf vindt nieuwe uitgever
Wijlen Philip Roth in New York. Biograaf Blake Bailey kwam vorige maand in opspraak, nu heeft hij een nieuwe uitgever gevonden. Foto: Reuters

De biograaf van Philip Roth, Blake Bailey, heeft een nieuwe uitgever gevonden voor zijn boek over de in 2018 overleden Amerikaanse schrijver. Dat meldt persbureau AP.

Bailey kwam vorige maand in opspraak toen hij door oud-leerlingen werd beschuldigd van seksueel wangedrag en een vrouw hem betichtte van verkrachting. De promotie en distributie van zijn biografie over schrijver Roth werd daarop door uitgever W.W. Norton & Company stilgelegd. Bailey ontkent de beschuldigingen en noemde ze tegenover de krant The New York Times ‘categorisch onjuist en lasterlijk’.

Omstreden Roth-biograaf vindt nieuwe uitgever
Foto: AP

Uitgever Skyhorse Publishing gaat het 900 pagina’s tellende boek vanaf 15 juni opnieuw in de winkels leggen. Skyhorse publiceerde eerder een biografie over de Amerikaanse regisseur Woody Allen, die door zijn dochter beschuldigd wordt van seksueel misbruik en onder vuur kwam te liggen door zijn huwelijk met de 35 jaar jongere Soon-Yi Prévin. Zij is de adoptiedochter van Mia Farrow en André Prévin, met Farrow had Allen eerder een relatie.

Eerder schreef Bailey al de biografieën van John Cheever en Richard Yates. Hij won verschillende prijzen voor zijn werk, waaronder de National Book Critics Circle Award.

Correctie 19 mei 2021. In een vorige versie stond dat Woody Allen getrouwd was met zijn eigen adoptiedochter.