Zeker 20 doden door cycloon in India, 127 mensen vermist op zee
Een man in Amreli na doortocht van de cycloon. Foto: AFP

De cycloon Tauktae, die intussen in kracht is afgenomen, heeft zeker twintig mensenlevens geëist in India. Volgens de marine zijn ook 127 mensen op zee als vermist opgegeven. De storm trof het land met krachtige windstoten en zware regenval.

Tauktae kwam maandagavond aan land in de Indiase deelstaat Gujarat, met rukwinden tot 185 kilometer per uur. De cycloon trof het westen van het land, waar de kustgebieden onder water kwamen te staan en duizenden mensen op de vlucht moesten. Langs de kust kwam het water drie meter hoger dan normaal te staan, aldus de meteorologische dienst van India.

De cycloon maakte slachtoffers in de westelijke staten Kerala, Goa, Maharashtra en Gujarat. Talrijke woningen zijn verwoest door de wind, bomen en elektriciteitspalen zijn omver geblazen.

Twee vaartuigen van de Indiase marine zijn ingezet in de zoek- en reddingsoperatie voor een vaartuig met 273 mensen aan boord, dat op drift was geslagen voor de kust van Mumbai. Van hen zijn 127 als vermist opgegeven. Van de opvarenden zijn 146 gered in moeilijke omstandigheden op zee, aldus de marine.

Tauktae treft India op het ogenblik dat het land een zware tweede golf van het coronavirus doormaakt. Daarbij vallen elke dag zowat 4.000 doden. De ziekenhuizen zijn overbelast, het verzorgend personeel is uitgeput en er zijn onvoldoende zuurstof- en geneesmiddelenvoorraden.