Peter Sagan wint massasprint na perfect ploegwerk
Foto: REUTERS

Na knap werk van Bora-hansgrohe, dat op de enige klim van de dag alle topsprinters loste, klaarde Peter Sagan in een zonnig Foligno de klus. Ook voor Remco Evenepoel had de doortocht in Umbrië positief nieuws. Na een indrukwekkende move sprokkelde hij bij de tussensprint twee boniseconden. Hij nadert nu tot op veertien seconden van rozetruidrager Egan Bernal.

Hoe kwam de zege tot stand?

Omdat de meeste sprinters al op veertig kilometer van de streep waren gelost, konden enkel Bora-hansgrohe (voor Peter Sagan), UAE Team Emirates (voor Fernando Gaviria), Cofidis (voor Elia Viviani) en Israël - Start-Up Nation (voor Davide Cimolai) een sprinttrein op poten zetten. Ook Team DSM had met Max Kanter nog een sprinter bij zich, maar de jonge Duitser kwam op anderhalve kilometer van de streep ten val, waardoor slechts twintig renners voor de zege streden. Bora-hansgrohe ging als eerst de slotkilometer in, maar liet zich verrassen door UAE met Juan Sebastian Molano. Daarom moest Sagan met Gaviria in het wiel vroeg aan de bak, maar hij hield stand. Goed voor de 117de profzege van de Slovaak. Met Gianni Vermeersch (5de) en Dries De Bondt (6de) eindigden twee Belgen van Alpecin-Fenix in de top tien.

Wie reed zich nog in de kijker?

Kobe Goossens zat in de vlucht van de dag. Toen Taco van der Hoorn, Samuele Rivi, Simon Pellaud en Umberto Marengo meteen na de start het hazenpad kozen, reed onze landgenoot van Lotto-Soudal er in zijn eentje naar toe. Goossens stond vooraf deze etappe zesde in het bergklassement met achttien punten en hoopte heimelijk de drie bergpunten mee te pakken op de Vallico della Somma. Dat was echter buiten Bora-hansgrohe en kopman Peter Sagan gerekend. Matteo Fabbro en Giovanni Alleotti legden op deze klim van vijf kilometer een strak tempo op om de sprinters te lossen. Dylan Groenewegen, Tim Merlier en zelfs Giacomo Nizzolo werden gelost. Door het hoge tempo werden ook de vluchters ingerekend. Jammer voor Kobe Goossens uit Baal.

Wat deden de favorieten?

Die hielden zich gedeisd tot in Campello di Clitunno op 19 kilometer van de streep. Daar lag een bonificatiesprint en dat zorgde voor een prestige-slag tussen Deceuninck - Quick-Step en Ineos-Grenadier. Met een indrukwekkende Filippo Ganna als locomotief leek Egan Bernal drie bonificatieseconden te sprokkelen, maar dat was buiten Remco Evenepoel gerekend. De nummer twee uit de stand reed in zijn eentje het gat op Ganna en Bernal dicht en leek op weg de sprint te winnen. Uit de achtergrond kwam echter nog Jhonathan Narvaez terug om in dienst van de rozetruidrager de drie seconden te pakken. Evenepoel pakte er twee, Bernal eentje. Het verschil tussen Bernal en Evenepoel in de stand wordt zo gereduceerd tot veertien seconden.

Weetje: Simon Yates reed zijn tweehonderdste etappe in een grote ronde uit zijn carrière.

Verder nog iets dat u moet weten?

Na tien etappes staat er al 1.550 kilometer op de teller. Daarmee is de parcoursbouwer nog mild geweest. De renners hebben nog geen ritten van tweehonderd kilometer of meer op hun bord gekregen. De voorlopig langste etappe was op dag drie met 190 kilometer. Na de eerste rustdag van dinsdag wachten nog vier etappes boven de tweehonderd kilometer (rit 12: 212 km, rit 14: 205 km, rit 16: 212 km en rit 18: 231 km). Met nog elf etappes te gaan staan er nog 1970 zware kilometers op het programma.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig