Megaproces Arco start in juni met hoge inzet
Foto: BELGA

De ondernemingsrechtbank in Brussel start op 9 juni met het Arco-proces. Het gerecht speelt op veilig en trekt naar de voormalige Navo-gebouwen waar veel ruimte is. In het Arco-dossier ging in totaal 1,5 miljard euro spaargeld van de 700.000 betrokkenen verloren.

Hoe doe je dat een proces organiseren waarbij onrechtstreeks meer dan 700.000 mensen betrokken zijn? De mediabelangstelling belooft groot te zijn en dus liet de Brusselse ondernemingsrechtbank al weten hoe ze een en ander in goede banen wil leiden rondom het Arco-proces. De zaak gaat door in het nieuwe gerechtsgebouw dat gevestigd is in het oude Navo-complex. In het Arco-dossier ging in totaal 1,5 miljard euro spaargeld van de coöperanten verloren.

1. Welke klacht wordt op 9, 10, 17, 18 en 30 juni behandeld voor de ondernemingsrechtbank?

Het gaat om de procedure van de belangenorganisatie Deminor tegen de Arco-vehikels Arcopar, Arcofin, en Arcoplus. Deminor viseert ook voormalig Arco-topvrouw Francine Swiggers persoonlijk, de bank Belfius en de Belgische staat. Arco en Belfius worden verweten spaarders misleid te hebben door hen voor te houden dat investeren in coöperatieve aandelen even veilig was als een spaarboekje. Arco was vooral belegd in aandelen Dexia (de erfopvolger van de BAC/Bacob) en die viel in 2011 om.

2. Waarom is de Belgische staat ook gedagvaard?

De Belgische staat is gedagvaard om drie redenen. De staat dwong Arco in 2008 mee te doen aan een kapitaalverhoging van Dexia waar het bedrijf de middelen niet toe had en duwde Arco zo mogelijk dieper in de problemen. De staat beloofde toen ook een staatswaarborg, wat inhield dat het geld van de coöperanten veilig was en er geen reden was om effecten te verkopen. Die staatswaarborg werd op 6 maart 2018 vernietigd door de Raad van State. De regering beloofde vervolgens een plan B dat een gedeeltelijke schadeloosstelling zou inhouden voor alle coöperanten.

3. Wat wordt op die vijf dagen gepleit?

Het volledige dossier wordt gepleit op de eerste vier zittingsdagen, 9, 10, 17 en 18 juni. Voordat op die dagen over de zaak ten gronde zal worden gepleit, zal eerst een reeks procedurele argumenten aangevoerd worden. Twee vragen springen eruit: zijn de feiten nog niet verjaard? En moet de procedure van Deminor niet samengevoegd worden met die van Arcoclaim? Dat is een andere groepering die zegt 12.000 leden te tellen, wat het zesvoudige is van de 2.000 coöperanten die Deminor vertegenwoordigt. Deminor lanceerde zijn procedure al in 2014 voor de ondernemingsrechtbank terwijl Arcoclaim voor de rechtbank van eerste aanleg koos.

4. Wat betekent een eventuele samenvoeging?

Slecht nieuws volgens Deminor, omdat het belangrijke vertraging zou kunnen betekenen. Waar de zaak van Deminor al in juni start, is er voor Arcoclaim (rechtbank eerste aanleg) nog geen kalender afgesproken. Belfius vraagt alvast de samenvoeging.

Deminor hoopt dat de rechtbank daar niet op ingaat en de zaak ten gronde doorzet. De redenering is dat als Deminor een gunstig vonnis bekomt voor zijn 2.000 klanten, de regering mogelijk gaat nadenken over een regeling voor alle coöperanten. Hoe sneller er een vonnis is, hoe sneller de meer dan 700.000 coöperanten zullen weten of ze nog hoop mogen koesteren om (een deel van) hun geld terug te zien. Deminor vraagt alvast de oorspronkelijke inleg terug, vermeerderd met rente.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig