Een tuinfeest met meer dan tien gasten is vanaf 9 juni toegelaten, op voorwaarde dat de organisator daarvoor een beroep doet op een professionele cateraar. Dat zei Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) zondag aan ATV.

Vanaf 9 juni mogen meer dan tien personen samenkomen op het terras of in de tuin, nog steeds met een mondmasker en met respect voor de sociale afstand. Dat besliste het Overlegcomité, maar hoeveel mensen dan precies aanwezig mogen zijn is nog niet duidelijk.

De enige voorwaarde om meer dan tien personen buiten te kunnen ontvangen, is dat er een professionele cateraar wordt ingehuurd. ‘Alles wat in juli en augustus georganiseerd wordt, moet via een professionele organisatie gebeuren’, zei Jambon. De cateraar is dan ook verantwoordelijk dat de coronamaatregelen correct nageleefd worden. ‘Een uitbater van een horecazaak is ook verantwoordelijk dat de regels correct toegepast worden’, zei de minister-president. De protocollen die gevolgd zullen moeten worden bij cateraars, zijn die zoals we die nu al kennen in de horeca.

Minister Verlinden reageert

Er komt veel kritiek op die uitspraken. ‘Het rijk der vrijheid is een beetje dichter voor wie een grote tuin heeft en een cateraar kan betalen. De rest, pech’, zegt Groen-parlementslid Imade Annouri. Vlaams Parlementslid voor Vlaams Belang Sam Van Rooy zei: ‘Ik snap dat je de cateraars een warm hart toedraagt, maar dit is niet de manier.’ De rector van de universiteit van Gent, Rik Vandewalle, spreekt over een fout en vraagt het Overlegcomité dit recht te trekken.

Op het kabinet van de minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) is te horen dat er logische en duidelijke beslissingen moeten zijn, zonder schending van de gelijkheid. Als er nog discussie is over de uitvoering van de maatregelen, moet dit eerst worden uitgeklaard.

Toch vindt viroloog Marc Van Ranst het een goed idee om een professional in te schakelen. ‘Maar het zal natuurlijk van de gasten op het feestje afhangen hoe goed alles verloopt. Je verwacht van die professionele cateraar dat hij naast eten en drank ook de organisatie in handen neemt, zodat alles “veilig” kan gebeuren, maar ik denk niet dat het voor een cateraar zo eenvoudig is om toezicht te houden.’

Waar die persoon vooral op zal moeten letten? ‘Wat we vandaag al kennen: genoeg afstand tussen tafels, met niet meer dan vier aan een tafel en mensen die ver genoeg van elkaar blijven.’ Of dat zittend moet gebeuren of er plaats is voor een danspasje, zal in de komende dagen moeten blijken uit het ministerieel besluit dat Binnenlandse Zaken voorbereidt.

Zo organiseert u een buurtfeest dat helemaal coronaproof is