Biden belt met Netanyahu en Abbas, maar geweld houdt aan
Foto: REUTERS

De Amerikaanse president Joe Biden heeft met zowel de Israëlische premier Benjamin Netanyahu als de Palestijnse president Mahmoud Abbas gebeld. Hij roept op tot kalmte, maar het geweld tussen Palestijnen en het Israëlische leger blijft aanhouden.

In de nacht van zaterdag op zondag heeft de islamistische groepering Hamas opnieuw raketten afgevuurd vanuit de Gazastrook. Het Israëlische leger heeft gereageerd met nieuwe bombardementen. Daarbij trof het zowat 150 doelen, meldt de krant Jerusalem Post. Een daarvan was volgens het Israëlische leger het huis van Hamas-leider Yahya Sinwar, al is het niet duidelijk of hij aanwezig was.

Het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid zegt dat er 17 doden vielen in de Gazastrook. Sinds maandag kwamen er al 174 Palestijnen om in de Gazastrook, waaronder 47 kinderen. Aan Israëlische zijde vielen al zeker 10 doden, waaronder een kind.

Zatedag hebben Israëlische vliegtuigen ook de al-Jalaa-toren in Gaza-stad gebombardeerd. In dat gebouw zijn de kantoren van het persagentschap Associated Press en andere media, waaronder de Arabische nieuwszender Al Jazeera, gevestigd. Volgens het Israëlische leger wordt het gebouw ook gebruikt door Hamas.

DS VIDEO - Raketalarm in Tel Aviv, Isräël beschiet tv-zenders. Video: De Standaard

Telefoondiplomatie

Na die aanval op het kantoor van AP zaterdag had Amerikaans president Biden telefonisch contact met de Israëlische premier Netanyahu. Volgens het Witte Huis haalde Biden het bombardement op het gebouw van AP aan en ‘toonde hij zich bezorgd over de veiligheid van journalisten en beklemtoonde hij het belang om hen te beschermen’. Hij wees Netanyahu ook op de vele burgerslachtoffers, waaronder ook kinderen, door het geweld. Maar hij bevestigde wel dat Israël het recht heeft om zich te verdedigen tegen ‘raketaanvallen van Hamas en andere terreurgroepen in Gaza’ en onderstreepte zijn ‘engagement voor een onderhandelde tweestatenoplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict’.

Biden belde zaterdag ook met Abbas. Het was het eerste contact tussen de twee sinds het aantreden van de Amerikaanse president. Tegenover de Palestijnse president ‘onderstreepte hij de noodzaak voor Hamas om te stoppen met het afvuren van raketten op Israël’. Nochtans heeft Abbas weinig tot geen invloed op Hamas. Biden benadrukte ook tegenover de Palestijnse leider zijn engagement voor een tweestatenoplossing.

Hady Amr, de Amerikaanse minister van Israëlisch-Palestijnse Zaken, zal zondag met Israëlische leiders en Palestijnse functionarissen spreken om ‘duurzame kalmte’ te zoeken. Ook de VN-Veiligheidsraad komt vandaag bijeen om het geweld te bespreken.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in