Antwerpen vreest weerslag conflict Midden-Oosten
Foto: belga

Antwerpen vreest dat het escalerende conflict in Palestina en Israël kan overwaaien naar de koekenstad. Antwerpen kent een grote joodse en moslimgemeenschap.

De Antwerpse politiediensten zijn in verhoogde staat van paraatheid. Dat zei burgemeester Bart De Wever (N-VA) gisteren in De Afspraak.

Het geweld tussen Israël en de Palestijnen heeft ook in de nacht van vrijdag op zaterdag aangehouden. Intussen zijn al minstens 120 mensen omgekomen, onder wie veel kinderen.

Gisteren noemde Bart De Wever het conflict ‘verschrikkelijk’. ‘Het is een conflict dat zich ent op spanningen die er al zijn, zijnde de frustratie van de moslimwereld ten opzichte van het Westen, iets wat al honderd jaar oud is. Het zorgt ervoor dat weinig nodig is om zich hiermee te identificeren.’

De Wever zei enige ‘empathie’ te voelen voor Israël. Hamas is ‘door de Europese Unie officieel betiteld als een terroristische organisatie’. Aan de andere kant heeft Israël de militaire overmacht en is het ‘de sterke’ in dit conflict en is het aan Israël om het geweld te de-escaleren. Een tweestatenoplossing is volgens De Wever de enige oplossing, maar militaire ‘haviken, de bouw van nederzettingen en de politiek in Oost-Jeruzalem’ maken dat onmogelijk.

Volgens De Wever kan dat conflict ‘veel moslimjongeren in Europa die sociaal-economisch niet echt een ladder zijn opgegaan en met een frustratie zitten’ aanspreken. ‘Al heeft het heel weinig te maken met de mensen die vandaag hier in Europa wonen en die samen een gemeenschap moeten maken.’ Wel staat volgens De Wever vast dat het conflict nog lang gaat aanslepen. ‘Hier gaat zever van komen’, stelde hij.

Nog volgens De Wever zijn de Antwerpse politiediensten ‘in staat van verhoogde paraatheid’. Een concrete dreiging is er niet. Meer details gaf de burgemeester niet.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig