Het geweld tussen Israël en de Palestijnen houdt aan. In Tel Aviv loeide het raketalarm drie keer kort na mekaar. In de Gazastrook werd het gebouw van nieuwszender Al-jazeera en persbureau AP vernietigd door Israëlische raketten.

Bij een raketaanval vanuit de Gazastrook op de omgeving van Tel Aviv is zaterdag minstens één persoon om het leven gekomen. In de voorstad Ramat Gan liep een 50-jarige man volgens gezondheidswerkers dodelijke verwondingen op.

In Tel Aviv loeide het raketalarm zaterdag drie keer kort na elkaar. Telkens weer waren sirenes en explosies te horen. Het was de achtste aanvalsgolf op de agglomeratie van Tel Aviv sinds dinsdagavond.

Al-Jazeera en AP aangevallen

Het Israëlische leger heeft dan weer een aanval uitgevoerd op een gebouw van een tiental verdiepingen in de Gazastrook waarin de Qatarese zender al-Jazeera en het Amerikaanse persbureau AP (Associated Press) gehuisvest zijn.

‘Een Israëlische aanval heeft de toren vernield zijn’, schreef Jon Gambrell, een journalist van het Amerikaanse persbureau, op Twitter. ‘Het leger verwittigde de eigenaar van de toren met de lokalen van AP dat het gebouw het doelwit van een aanval zou zijn’, had hij kort daarvoor geschreven.

Journalisten van AP zagen hoe het dertien verdiepingen tellende gebouw door verscheidene raketten werd verpulverd.

Al-Jazeera bevestigde op Twitter dat het zijn lokalen in dit gebouw had, en het zond rechtstreeks de beelden van de instortende toren in een stofwolk uit.

Ook reactie Witte Huis

‘Dit is een ongelooflijke beangstigende ontwikkeling’, zei president en ceo Gary Pruitt van AP in New York. ‘We zijn maar zeer nipt aan een verlies van een mensenleven ontsnapt.’

‘Wij hebben Israël meteen gezegd dat het vrijwaren van de veiligheid van journalisten en onafhankelijke media een prioritaire verantwoordelijkheid is’, zei woordvoerster Jen Psaki van het Witte Huis.

De bureauchef in Palestina en Israël van de Arabische nieuwszender al-Jazeera , Walid al-Oman, sprak van een ‘misdaad’ en een poging om media het zwijgen op te leggen.’

Hamas-leider geviseerd

De Israëlische luchtmacht heeft zaterdag ook de woning gebombardeerd van een vooraanstaand leider van Hamas, de islamistische organisatie die Gaza bestuurt.

Volgens een tweet van het Israëlische leger (IDF) werd de woning aangevallen van Khalil al-Hajja, plaatsvervangend hoofd van het politiek bureau van Hamas. Het huis diende als ‘terreur infrastructuur’, aldus het IDF dat met een video uitpakte.

Uit Palestijnse bron verluidt dat de man niet thuis was toen de aanval plaatsvond.

Tien familieleden dood

Afgelopen nacht heeft het Israëlische leger naar eigen zeggen minstens vijf aanvallen uitgevoerd in de hele Gazastrook. Een van de doelwitten was een van de hoofdkwartieren van Taoufik Abou Naim, commandant van de veiligheidstroepen van Hamas. Ook werden verschillende Palestijnse raketlanceringsplaatsen aangevallen.

Tien leden van dezelfde familie (twee vrouwen en acht kinderen) zijn zaterdagochtend gedood bij een Israëlische luchtaanval in het westen van de Gazastrook. Dat melden Palestijnse hulpdiensten. Volgens die diensten verbleef de familie in een drie verdiepingen tellend gebouw in het vluchtelingenkamp Al Shati.

Volgens de laatste schatting van Palestijnse autoriteiten vielen bij het escalerende conflict de voorbije dagen al 126 doden, waaronder 31 kinderen. Meer dan 950 mensen raakten gewond bij de Israëlische bombardementen op de Gazastrook. Op Israëlisch grondgebied zijn negen mensen om het leven gekomen en vielen meer dan 560 gewonden.

Raketalarm in Tel Aviv, Isräël beschiet tv-zender
Pro-Palestijnse betogers in Londen. Foto: REUTERS

Aan de grens met Libanon, waar het ook onrustig is vanwege demonstraties en waar donderdag raketten op Israël werden afgeschoten, is een tweede demonstrant overleden na te zijn geraakt door Israëlisch geweervuur.

Het geweld tussen Israël en de Palestijnen is opgelaaid nadat de spanningen over de Israëlische nederzettingenpolitiek hoog waren opgelopen. In Jeruzalem kwam het afgelopen weken al geregeld tot botsingen tussen Palestijnen en de Israëlische politie.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt zondag om 16 uur samen voor een openbare virtuele vergadering over de situatie in Israël en Gaza.

Lees ook de analyse: Wie heeft het in de voorbije weken doen mislopen? De eeuwige premier, ‘de Arabieren’ of extreemrechts?

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig