Chinees ruimtetuig klaar voor landing op Mars
Een simulatiebeeld van de zeswielige robotjeep Zhurong. Foto: cnsa

De Chinese Marsverkenner Zhurong zal een van de komende dagen op de planeet Mars proberen te landen. Dat heeft de Chinese ruimtevaartorganisatie CNSA vrijdag gezegd.

De planeet Mars maakt zich op voor een eerste Chinese bezoek. De landingspoging van de Zhurong is voorzien tussen 15 en 19 mei, aldus de CNSA. Als alles loopt zoals voorzien, zal de Marsverkenner aan de grond komen op Utopia Planitia, een vlakte op de noordelijke hemisfeer van de planeet.

De robotjeep Zhurong maakt deel uit van de Marssonde Tianwen-1. Dat ruimtetuig werd op 23 juli 2020 gelanceerd vanop het Wenchang Space Launch Center in China en cirkelt al sinds eind februari in een baan rond Mars. Begin maart deelde China enkele hogeresolutiefoto’s van de planeet die door een camera van Tianwen-1 gemaakt waren.

Minihelikopter

Ook de Amerikanen hebben een Marsrover op de rode planeet rondrijden. De Perseverance landde op 18 februari op de planeet en rijdt er sindsdien rond om onderzoek te doen naar sporen van vroeger leven. De robotjeep bracht ook de minihelikopter Ingenuity mee, die al enkele korte vluchten over het Marsoppervlak heeft gemaakt.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in