camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

praktisch

Stap voor stap door uw aangifte

Door de coronacrisis bent u vorig jaar misschien tijdelijk werkloos geweest, of heeft u vaker van thuis uit gewerkt dan naar kantoor gependeld. Wat betekent dat voor uw belastingaangifte?

zaterdag 15 mei 2021 om 3.25 uur

 

Grote veranderingen zijn er in de belastingaangifte 2021 (over de inkomsten en uitgaven van 2020) niet te melden, op een aantal nieuwe codes na die rechtstreeks gelinkt zijn aan de coronacrisis (zie hieronder). Hierdoor staan er dit jaar opnieuw meer dan 800 codes op het aangifteformulier.

Toch blijft de jaarlijkse belastingklus voor de meeste burgers een haalbare zaak. Voor vier op de tien belastingplichtigen volstaat het om 10 codes, of zelfs minder, in te vullen. Slechts twee op de tien Belgen dienden vorig jaar meer dan 20 codes in te vullen. En veel van die vaakst voorkomende codes zijn sowieso vooraf al ingevuld door de federale overheidsdienst Financiën.

Toch moet u goed opletten. Een kleine fout of vergetelheid in de aangifte kan u geld kosten. Dat valt te vermijden als u de aangifte op de juiste manier aanpakt. Hoe begint u eraan? Dit stappenplan helpt u op weg om de aangifte correct en zonder tijdverlies in te dienen.

Wat verwacht de fiscus?

De allereerste vraag die u zich moet stellen: moet u überhaupt nog iets invullen? U neemt best zo snel mogelijk een kijkje op Tax-on-web. Daar ziet u meteen of de fiscus wil dat u uw aangifte zelf regelt, of dat er een Voorstel van Vereenvoudigde Aangifte (VVA) voor u klaarligt. In zo’n VVA heeft de fiscus vooraf de codes zelf al ingevuld (uitleg: zie blz. 4).

Aanmelden op Tax-on-web

Inloggen op het aangifteplatform Tax-on-web (te bereiken via de website myminfin.be) kan nog steeds met het verouderde tokensysteem, of, gemakkelijker, met gebruik van de elektronische identiteitskaart. De tokens werden vorig jaar door een op de tien gebruikt, drie jaar geleden was dat nog door een op de vijf.

Wilt u het eenvoudiger aanpakken, dan kunt u de app Itsme gebruiken. U hebt dan alleen bij het allereerste gebruik een kaartlezer nodig, daarna meldt u zich aan via de app op uw smartphone. Wie een kaartlezer zoekt: weet dat er standaard eentje is ­ingebouwd in heel wat laptops, en dat de kaartlezer van sommige banken er ook dienst voor kan doen. Een op de vijf logt al in via Itsme.

Maak uzelf bekend

De fiscus heeft u dan wel een aangifteformulier bezorgd, maar dat betekent niet dat de overheidsdienst automatisch alle noodzakelijke contactinformatie over u in bezit heeft. Vak I van de aangifte wordt gemakshalve weleens overgeslagen bij het invullen, maar is wel belangrijk. U moet er uw telefoonnummer en bank­rekeningnummer ingeven, of minstens de juistheid ervan controleren.

Een fout in vak I heeft voor de eindafrekening op zich geen gevolgen, maar wel voor de tijd die de fiscus nodig heeft voor de verwerking van de aangifte. Gewoon al het feit dat er geen bankrekeningnummer is opgegeven, leidt ertoe dat duizenden belastingplichtigen weken langer moeten wachten op hun terugbetaling.

Over wie gaat de aangifte

De samenstelling van uw huishouden bepaalt voor een belangrijk deel hoe zwaar u belast wordt (uitleg: zie blz. 11). Ga dus niet te snel door vak II. Daar moeten u en uw eventuele partner aangeven hoeveel mensen u ten laste heeft.

Ook veranderingen in de samenstelling van het huishouden, zoals een huwelijk, scheiding of gezinsuitbreiding, moeten hier worden aangegeven.

Vermijd discussies

Een belangrijk deel van uw aangifte op Tax-on-web is al ingevuld, dankzij de documenten die bijvoorbeeld door uw werkgever of de bank aan de fiscus zijn bezorgd. Maar u kunt er niet van uitgaan dat de fiscus over alle informatie beschikt. Controleer dus of er niets ontbreekt. Denk bijvoorbeeld aan het bewijs van gemaakte kosten voor kinderopvang. Om discussies te vermijden, kunt u via de link ‘bijlagen’ best een scan van deze documenten toevoegen aan uw aangifte.

De fiscus voorziet ook diverse digitale ‘wizards’ waarmee u eenvoudig kunt berekenen welk bedrag u bijvoorbeeld kunt inbrengen voor de aftrek van uw hypothecaire lening.

Vraag hulp aan de fiscus

Raakt u er toch niet aan uit? Het is beter de fiscus nu al te contacteren dan later op vragen te moeten antwoorden. Met vragen kunt u op werkdagen van 8.30 uur tot 17 uur terecht bij het contact­center van de belastingdienst (02-572.57.57). Wie zijn volledige aangifte door een ambtenaar van de FOD Financiën wil laten invullen, kan wegens de coronamaatregelen niet langslopen op het lokale kantoor van Financiën, maar moet een afspraak maken voor ­telefonische hulp. Het telefoonnummer voor uw regio staat vermeld op uw aangifteformulier.

Vergeet niet in te dienen

Al te vaak wordt helemaal op het einde van de aangifte de fout gemaakt om weliswaar alle gegevens op te slaan, maar niet in te dienen. Voor die laatste, cruciale stap moeten u en uw eventuele partner beiden de aangifte digitaal ondertekenen – en verzenden. Als u na het indienen gebruikmaakt van de mogelijkheid om alsnog een correctie uit te voeren, dan dient u opnieuw te ondertekenen – en opnieuw te verzenden.

Respecteer de deadline

Indienen kan op papier tot 30 juni, wie een digitale aangifte doet, heeft tot 15 juli de tijd. Wie een mandataris gebruikt, krijgt nog tot 21 oktober respijt. Zorg dat u die data respecteert. Bent u te laat met de aangifte, dan kijkt u aan tegen een boete van 50 tot 1.250 euro, en dreigt de behandeling van uw dossier aan te slepen tot eind 2023. Wie echt hardleers is in het niet indienen van een aangifte, riskeert ook een belastingverhoging.

nieuwigheden

Nieuw: corona levert 18 extra codes

Met 829 codes telt de Vlaamse belastingaangifte 18 codes meer dan vorig jaar. Dat heeft alles te maken met de federale en regionale coronasteunmaatregelen.

Het aangifteformulier voor de personenbelasting is dit jaar weer iets dikker geworden. Die vaststelling geldt voor de inwoners van de drie regio’s in ons land. In Vlaanderen zijn er 18 codes bijgekomen, in Brussel en Wallonië zijn er dat 20. Dat regionale verschil in de omvang van het aangifteformulier is niet nieuw. Sinds 2018 geeft de FOD Financiën drie aangiften uit, waarbij de codes zijn aangepast aan de regio waarin u woont.

De nieuwigheden in de aangifte 2021 (over de inkomsten en uitgaven van 2020) zijn volgens Jef Wellens, fiscaal expert bij Wolters Kluwer, grotendeels het gevolg van de overheidsmaatregelen ter bestrijding van de coronacrisis.

Noodlijdende kmo’s

Dit zijn de belangrijkste nieuwe codes:

Overuren. In het tweede kwartaal en vierde kwartaal van 2020 (van 1 april tot 30 juni, en van 1 oktober tot 31 december) konden werknemers in ‘kritieke’ of ‘cruciale’ sectoren vrijwillig meer overuren presteren. Als er voor die uren geen overloon werd betaald, ontsnappen ze aan belastingen. De vrijstelling is beperkt tot maximaal 120 overuren. Ze moeten wel gemeld worden in de nieuwe rubriek 11 van vak IV.

Investeringsaftrek. De federale overheid voerde een belasting­vermindering in voor wie tussen 14 maart en 31 december 2020 intekende op een kapitaalverhoging door noodlijdende kmo’s (met omzetverlies door de coronacrisis). De investering kan maximaal 100.000 euro bedragen en de ­belastingvermindering bedraagt 20 procent. Te melden in de nieuwe rubriek I van vak X.

Winwinlening. Sinds 2006 kunnen vrienden en familieleden via een winwinlening geld uitlenen aan een (of meerdere) kmo’s in het Vlaams Gewest. Als het bedrijf de lening niet (volledig) kan terugbetalen, valt 30 procent van het verloren deel van de lening via een eenmalig belastingkrediet te recupereren. Voor leningen gesloten na 15 maart 2020 is dat opgetrokken tot 40 procent. Daarom wordt in vak XI een onderscheid gemaakt tussen winwinleningen gesloten voor en na 16 maart 2020.

Proxi-lening. Sinds 15 oktober 2020 kunnen Brusselaars een proxi-lening toekennen aan een lokale kmo of zelfstandige, voor een bedrag van maximaal 75.000 euro. De ontlener geniet een belastingkrediet van 4 procent (op het totaalbedrag) gedurende de eerste drie jaar, daarna van 2,5 procent. Hier geldt bij niet-terugbetaling een belastingkrediet van 30 procent. Te melden in vak XI van de Brusselse aangifte.

Effectentaks. Na de vernietiging van de effectentaks door het Grondwettelijk Hof is de meldplicht van ‘meerdere effectenrekeningen’ niet meer opgenomen in de aangifte. (jir)

Binnenland
 1. Video gelekt waarin personeel Johnson grapt over ‘fictief kerstfeestje’ op 10 Downing Street
 2. Topvrouw privacywaakhond neemt ontslag uit onvrede over interne werking
 3. Waarom De Standaard u oproept ‘een Genereus’ te worden
 4. Aantal ziekenhuisopnames blijft dalen: minder dan 300 per dag
 5. Tank verplettert twee Duitse soldaten in jeep tijdens oefening
 6. Gentse Overpoort krijgt een make-over, met terrassen en bomen
 7. Coronablog | Brandweer Brussel over brandweerlieden op betoging tegen vaccinverplichting: ‘Onaanvaardbaar’
 8. Poverello zit op een berg geld, toch betalen daklozen 300 euro voor een bed
 9. Video Invoering verplichte vaccinatie loopt misschien vertraging op, betoging bracht bijna 4.000 zorgverleners op de been
 10. Ziekenhuizen garanderen kerstvakantie voor personeel, ondanks vierde golf
 11. Video Minister Vandenbroucke verliest even geduld in Kamer: ‘Godverdomme’
 12. Video Verontwaardiging over kinderen nabij waterkanon op coronabetoging
 13. CLB’s overspoeld met vragen om kinderen thuis te houden: ‘Enige reden: de mondmaskers’
 14. Video Nieuwe wolf Klaas gespot in Kalmthout
 15. ‘Als niet-gevaccineerd zorgpersoneel wegvalt, kan ziekenhuis niet blijven draaien’
 16. Jongeren drinken en roken minder, maar excessen blijven
 17. Aanklager vraagt zes maanden cel met uitstel voor seksistische lezing Jeff Hoeyberghs

De podcasts van De Standaard