camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

fiscale voordelen

Uitgeven helpt om uw belastingen omlaag te halen

Wie vorig jaar kosten heeft gemaakt voor kinderopvang of een gift heeft geschonken aan een goed doel, maakt nu aanspraak op een verhoogde belastingkorting. Maar voor gebruikers van dienstencheques wordt het belastingvoordeel kleiner.

zaterdag 15 mei 2021 om 3.25 uur

 

Kinderopvang

(Vak X, code 1384)

Per dag dat u vorig jaar kinderopvang heeft betaald, kunt u nu maximaal 13 euro aan kosten inbrengen. Dit bedrag ligt merkelijk hoger dan bij de vorige belastingaangifte (11,20 euro per dag). Hierop geldt een belastingvermindering van 45 procent. Voor alleenstaande ouders kan die ­aftrek (naargelang van het inkomen) oplopen tot maximaal 75 procent. De uitgaven slaan op de kosten van een crèche of onthaalmoeder, maar ook op voor- en naschoolse opvang of een zomerkamp. Het lidgeld van een jeugdbeweging kunt u niet inbrengen. Nieuw is dat ook professionele thuisopvang van zieke kinderen in aanmerking komt voor het ­belastingvoordeel.

Nog nieuw: de leeftijdsgrens voor het fiscaal indienen van opvangkosten is verhoogd van 12 naar 14 jaar (en tot 21 jaar voor kinderen met een handicap).

Op giften uit 2020 kunt u 60 procent recupereren, tegenover 45 procent in voorgaande jaren

Door de coronaveiligheidsmaatregelen moesten vorig jaar heel wat jeugd- en sportkampen geannuleerd worden. De ouders die de kosten van dat kamp al betaald hadden, kunnen die alsnog inbrengen in hun belastingaangifte. Normaal kunnen alleen kosten in rekening gebracht worden voor effectieve opvangdagen en -kampen, maar de federale regering heeft beslist om voor de periode van 14 maart tot en met 31 december 2020 van die regel af te wijken. Op voorwaarde, uiteraard, dat de ouders het inschrijvingsgeld voor het geannuleerde kamp niet hebben teruggevorderd bij de organisator.

De verhoogde belastingkorting is geen eenmalig feit. Voor de kinderopvangkosten die dit jaar worden gemaakt, zal bij de aangifte van volgend jaar (2022) een aftrek mogelijk zijn van maximaal 13,70 euro per dag.

Giften

(Vak X, code 1394)

Wie een gift van minstens 40 euro schenkt aan een ‘goed doel’, komt in aanmerking voor een ­belastingvermindering. Op giften uit het jaar 2020 kunt u 60 procent recupereren. Die aftrek is groter dan in de voorgaande jaren, toen het om 45 procent ging. Bij een minimumgift van 40 euro ‘verdient’ u dus via uw belastingaangifte 24 euro terug. Het maximumbedrag dat u aan giften kunt spenderen, is opgetrokken van 10 naar 20 procent van uw netto-inkomen, met een absoluut plafond van 392.200 euro.

Alleen giften aan ‘erkende ­instellingen’, zoals het Rode Kruis en Kom op tegen Kanker, komen in aanmerking. Op de website van de FOD Financiën kunt u de lijst met erkende instellingen raad­plegen.

Opmerkelijk: tot nu kwamen giften in natura niet in aanmerking voor een belastingvermindering, maar de strijd tegen het ­coronavirus heeft ook voor een nieuwigheid gezorgd. De waarde van giften in natura kan fiscaal ingebracht worden als het gaat om de schenking aan erkende gezondheidsinstellingen van ‘medische apparatuur of producten die nuttig zijn in de strijd tegen ­covid-19’, en dat voor de periode tussen 1 maart en 30 juni van vorig jaar. Of om de schenking van computers aan scholen (tussen 1 maart en 31 december 2020).

Dienstencheques

(Vak X, codes 3364/4364)

Een dienstencheque voor poetshulp aan huis, of voor strijkhulp, kost bij aankoop 9 euro (of 10 euro, als u er in dat jaar al 400 hebt besteld). Maar de werkelijke prijs van een dienstencheque ligt heel wat lager, dankzij een belastingvermindering. De Vlaamse regering heeft beslist om deze belastingkorting te verlagen, van 30 naar 20 procent, voor aangekochte cheques uit het jaar 2020. Hierdoor betaalt u ‘netto’ nog 7,20 euro per cheque (een korting van 1,80 euro). Tot in 2019 lag die ­nettoprijs op 6,30 euro. De belastingkorting is beperkt tot een ­plafond van 169 aangekochte ­cheques (of een aankoopbedrag van 1.521 euro).

In Brussel is het belasting­voordeel op dienstencheques ­beperkt tot 15 procent. Dat geeft een korting van 1,35 euro per ­cheque van 9 euro (op een totaal van 163 cheques).

Rechtsbijstandsverzekering

(Vak X, codes 1344/2344)

U kunt de premies voor een rechtsbijstandsverzekering fiscaal indienen tot een maximaal 310 euro (dit bedrag is onveranderd in vergelijking met de vorige aangifte). Hierop geldt een korting van 40 procent, wat een ­voordeel oplevert van maximaal 124 euro.

Opgelet: het moet om een ­specifieke aparte polis voor rechtsbijstand gaan. Het is niet voldoende om een auto- of brandverzekering te hebben waarin een aanvullende waarborg van rechtsbijstand is opgenomen.

Dit belastingvoordeel bestaat nog maar sinds september 2019.

Binnenland
 1. Video Dedecker heeft maar weinig zin in mondmasker, tot collega’s hem erop aanspreken
 2. Verdachte opgepakt voor moord in Anderlechts rusthuis
 3. Coronablog | Tweeëndertig gevaccineerde senioren uit Limburg besmet na busreis naar Blankenberge
 4. Nieuwste begrotingscijfers meevaller voor De Croo & co
 5. Wallonië voert uitgebreide coronapas in vanaf midden oktober
 6. Video Verhulstjes reageren op Anuna De Wever in DIW: ‘Ben ik dan zwart, omdat ik zwart haar heb?’
 7. Video Pavitra Vandenhoven uit Sint-Niklaas wint goud op WK paraklimmen
 8. Vlaanderen blijft oranje op Europese coronakaart
 9. Ex-toplui Anderlecht verdacht van gesjoemel bij verkoop van de club aan Coucke
 10. Verlenging coronasteun botst op 50 euro extra voor de armen
 11. Deze maatregelen gelden nog vanaf 1 oktober
 12. De mode van de nillies en de schaduw van Dutroux
 13. Waals begrotingsminister Crucke zet De Croo nog meer onder druk
 14. OPROEP | De stem van de draagmoeder
 15. Nationale Bank nuanceert verplichte schatting bij hypotheeklening: ‘Banken kunnen zelf schatting doen’
 16. 3M ontkent vermeende drukuitoefening op omgevingsinspectie
 17. Video Riadh Bahri: ‘Trauma? Alleen hond uitlaten is moeilijk’
 18. Weerbericht | Zon ruimt plaats voor wolken
 19. Coronacijfers kabbelen voort
 20. Foto Lectrr, cartoon van de dag

De podcasts van De Standaard