Niet Remco Evenepoel, maar Hongaar Attila Valter in het roze na etappe die Gino Mäder wint
Foto: AP

Heel de wereld dacht al dat Remco Evenepoel na zes dagen de nieuwe leider was van de Giro d’Italia, maar dat was zonder Attila Valter gerekend. De 22-jarige, onbekende Hongaar van Groupama-FDJ hield nog 11 seconden over op onze Remco en kreeg bovenop de witte jongerentrui nog ‘la maglia rosa’. In de stand staat de kopman van Deceuninck – Quick-Step tweede en zakte Louis Vervaeke van de tweede naar de vijfde plaats.De dagwinst ging naar Gino Mäder, de 24-jarige Zwitser die zijn naam maakte op La Colmiane in Parijs-Nice toen de klimmer van Bahrain-Victorious net voor de streep door Primoz Roglic nog de zege in de koninginnenrit door de neus zag geboord.

De dagwinst ging naar Gino Mäder, de 24-jarige Zwitser die zijn naam maakte op La Colmiane in Parijs-Nice toen hij net voor de streep door Primoz Roglic nog de zege in de koninginnenrit zag afgesnoept.

Hoe kwam de zege tot stand?

Mäder rondde een fantastische dag in de aanval af met een solo van 3,4 kilometer op de flanken van de slotcol van tweede categorie. Mäder, Cataldo en Mollema was het trio dat overbleef van een vroege vlucht van acht.

Het was de drie om de dagzege te doen in een heel bewogen etappe in de bergen van de drijfnatte Marken. Na de door de regen en koude zware dinsdagrit naar Sestola was de eerste bergrit in deze Giro bijzonder pittig. Achter de leiders was een slijtageslag aan de gang

Wie reed zich nog in de kijker?

Louis Vervaeke natuurlijk die op minder dan 30 km van het einde virtueel rozetruidrager was van deze Giro. Op de slotklim schoof hij even anoniem mee als Attila Valter met de favorieten van deze Ronde van Italië, maar toen Bernal de hel deed losbreken op 1,6 kilometer van het einde moest de Wetteraar afhaken. En dat was geen schande.

Er was ook nog Jimmy Janssens, zijn ploegmaat bij Alpecin-Fenix. Op de vooravond van zijn 32ste verjaardag nestelde de oudste debutant in deze Giro zich – als een veteraan van vele oorlogen – geruisloos in de vlucht van de dag. Het werd overigens bergop een vliegende start, veroorzaakt door Peter Sagan die in de tussenspurt dacht punten te winnen voor de ‘maglia ciclamino’. Israel Start-Up Nation van leider Alessandro De Marchi moest meteen aan de bak.

Pas na 30 km kregen Jimmy Janssens, Matej Mohoric, Simone Ravanelli, Gino Mäder, Simon Guglielmi en Dario Cataldo een vrijgeleide van het peloton. Janssens, Ravanelli en de jonge Fransman Guglielmi verloren we in de bergzone.

En dan was er Pieter Serry die voor de tweede keer dit seizoen van de sokken werd gereden. Nu door de volgauto van Time BikeExchange in de slotklim. In de allereerste rit van de Ronde van Catalonië was dat een bereden politieagent waardoor hij het eerste koersuur al buiten westen was.

Wat deden de favorieten?

Egan Arley Bernal en Remco Evenepoel staken er in de slotklim bovenuit. Onze landgenoot-debutant in een grote ronde pareerde gemakkelijk twee moordende versnellingen van de Colombiaanse Tourwinnaar van 2019. Bij de laatste aanval pikten ook Giulio Ciccone en Dan Martin mee. Aleksandr Vlasov en Simon Yates lieten wat van hun pluimen en ook voor Hugh John Carthy ging het de laatste 1600 meter te snel. Slechts met elf staan ze nog binnen de minuut afstand van elkaar.

Er werd overigens gekoerst alsof de finish zondag al in Milaan ligt. Filippo Ganna was dé man die het zaakje in de fik stak. De eerste rozetruidrager van de Giro deed op 70 km van het einde, tussen de twee eerste bergtoppen in, iederéén pijn. Hij kraakte in de eerste plaats zijn landgenoot en opvolger in de maglia rosa, Alessandro De Marchi.

De eerste prik kwam er in de afdaling van de Forca di Gualdo, een klim van tweede categorie. In opdracht van Bernal deed hij met Ineos-Grenadiers in de gietende regen het peloton scheuren. Daarna zette hij bergop, naar de top van de twaalf kilometer verder gelegen top van de Forca die Presta, een waaier met negen man op, waaronder zes van Ineos-Grenadiers. Ook Remco Evenepoel was er niet bij en moest alle zeilen bij zetten om de geoliede machine van een fris ogende Bernal bij te benen.

Maar daarna werden de rollen omgekeerd toen Romain Bardet op 39 km van de finish in de afdaling anticipeerde op een bizarre uitval van Giulio Ciccone (als waakhond voor ploegmaat Mollema). Een kwetterende Alberto Bettiol schoof mee, maar uiteindelijk reden ze voor de slotklim nooit verder weg dan een halve minuut van de topfavorieten. Een nodeloze inspanning.

Leider Alessandro De Marchi was dan al in de Marchi (de landstreek waar ze door fietsten) geplooid. En ook Domenico Pozzovivo was niet bij de les. De Italianen zaten te ver achterin de tweede groep in een toch al natte Giro die verder trok zonder de gebroken Mikel Landa (al geopereerd aan het sleutelbeen in Vitoria-Gasteiz), Pavel Sivakov en Joe Dombrowski. Dat blijft een klap om te verwerken want Bahrain-Victorious is de kopman kwijt, Ineos-Grenadiers de tweede leider en UAE Team Emirates een interessante Amerikaan en drager van de bergtrui. Qua kwaliteit was het een verarmde Giro die startte aan de grotten van Frasassi na een te vermijden val in de finale van woensdag naar Cattolica toe. Seingever Filippo Bartolucci, die er vrijdag weer bij is, zei dat het Dombrowski’s schuld was dat ze vielen omdat de Amerikaan pas het allerlaatste moment naar rechts zwenkte.

Verder nog iets leuks dat u moet weten?

De strijdlust van Team Bahrain-Victorious dat na het verlies van Landa met Gino Mäder lange tijd virtueel het roze droeg en met ook nog Mohoric twee pionnen in de vlucht van de dag had en de grinta vertaald zag in een welgekomen ritzege.

Er was ook nog Bauke Mollema en Geoffrey Bouchard, rugnummer dertien van deze Giro en de bergkoning van de Vuelta 2019. De Ronde van Lombardije-winnaar en de Fransman van AG2R-Citroën leken aan een chasse-patate toe, maar na 57 km kwamen ze dan toch voorin. De samensmelting kregen we niet te zien want net als dinsdag had de RAI opnieuw heel veel problemen om - midden een onweer in De Marken – live beelden door te sturen.

Er was verder geen leuk nieuws voor Lars van den Berg die de zesde rit met een rouwband om de arm reed. De Nederlandse grote rondendebutant van Groupama-FDJ kreeg woensdag net voor de start te horen dat zijn grootvader overleden was. En we verloren snel in de regen ook de niet van zijn blessures herstelde Manuel Belletti van Eolo-Kometa die zondag viel.