Tom Dumoulin keert terug als profwielrenner
Foto: AP

Tom Dumoulin (30) keert terug als profwielrenner. Na een bezinningsperiode van een kleine vier maanden heeft de Nederlander besloten door te gaan op het hoogste niveau. Het nieuws werd bekendgemaakt door de wielerwebsite Wielerflits en is ondertussen bevestigd door zijn ploeg, Jumbo-Visma.

Na de Ronde van Zwitserland (van 6 tot 13 juni) zal de voormalige wereldkampioen tijdrijden ook aan de start verschijnen van de Nederlandse kampioenschappen tijdrijden en op de weg (16-20 juni). Dumoulin heeft deze beslissing samen met Jumbo-Visma genomen ‘nadat hij de afgelopen periode weer veel plezier aan het fietsen beleefde’, zo klinkt het bij Jumbo-Visma.

Het grote doel is echter de olympische tijdrit in Tokio op 28 juli. De Nederlandse bondscoach Koos Moerenhout heeft Dumoulin de afgelopen periode de tijd gegeven om rustig een beslissing te nemen over zijn toekomst en gaf Dumoulin min of meer de garantie dat hij op basis van zijn tijdritkwaliteiten op een olympische plek kan rekenen.

Podcast | Als de topsporter begint te tobben

Eind januari meldde Jumbo-Visma dat Dumoulin ‘voor onbepaalde tijd’ met wielrennen zou stoppen. De oud-winnaar van de Ronde van Italië verliet het trainingskamp van zijn ploeg in het Spaanse Alicante om thuis na te kunnen denken over zijn wielertoekomst. ‘Het is echt alsof er een rugzak van honderd kilo van mijn schouders is gegaan’, verklaarde Dumoulin toen.