Rellen na dag van geweld, 56 doden in Gaza
Rook en vuur boven Khan Yunis, in het zuiden van de Gazastrook na Israëlische aanvallen. Foto: AFP

Gewelddadige confrontaties tussen Joden en Palestijnen gaan woensdagavond verder. De escalatie van het geweld zorgt voor burgerslachtoffers. Volgens Israël is een 6-jarige jongen omgekomen. Aan Palestijnse kant zijn 56 doden, onder wie 14 kinderen, gemeld.

Het geweld tussen het Israëlische leger en militanten van Hamas is in de loop van woensdag opnieuw opgelaaid. Het Israëlische leger ging woensdagochtend al verder met bombardementen op de Gazastrook. Volgens de Verenigde Naties zijn het de meest intense luchtaanvallen in Gaza sinds het bombardement in 2014. Tegen de avond vonden in Lod opnieuw rellen plaats, na een dag van dodelijk geweld dinsdag.

In Akko, in het noorden van het land, hebben Arabische demonstranten een Joodse inwoner ernstig verwond en in Bat Jam, ten zuiden van Tel Aviv, vielen extreemrechtse Joden naar verluidt Arabische handelszaken aan. Een Arabische inwoner werd hard aangepakt. In de stad Haifa gooiden Joodse protestanten met stenen naar een Arabische bestuurder, die daarop een van zijn aanvallers sloeg en verwondde, schrijft de krant Times of Israel. En in Tiberias is volgens de politie een Arabische chauffeur door Joodse demonstranten met stenen aangevallen en gewond geraakt.

Het Israëlische leger doodde eerder op woensdag vier topfiguren van Hamas, en 12 andere officieren. Een van hen is Bassem Issa zijn, de commandant van de Gaza City Brigade. Ook het hoofd van de cyberunit en het productienetwerk van Hamas zijn omgekomen, volgens de Israëlische veiligheidsdiensten. Hamas bevestigde later de dood van Bassam Issa en de andere Hamas-officieren. Een andere Israëlische aanval verwoestte een groot kantoorbouw in de Gazastrook. De al-Shoruktoren, waar onder meer de bureaus van de Palestijnse televisiezender al-Aqsa in ondergebracht zijn, is het derde hoge gebouw dat verwoest werd sinds de militaire escalatie tussen het Israëlische leger en Hamas.

In een reactie op de Israëlische aanvallen vuurde Hamas 130 raketten af richting Israëlisch territorium. Een vergelding voor de dood van commandant en de verwoesting van het kantoorgebouw.

De Israëlische hulpdiensten melden dat bij een van die raketaanvallen een 6-jarige Israëlische jongen is omgekomen. De jongen stierf in Sderot, vlakbij de grens met de Palestijnse Gebieden.

Meer dan 700 Palestijnen raakten de afgelopen dagen gewond in Jeruzalem en op de bezette Westelijke Jordaanoever. Het dodental aan Palestijnse kant staat op 56, onder wie zeker 14 kinderen. Zes Israëli’s, onder wie één kind, zijn gestorven.

‘Langdurige stilte’

De Israëlische minister van Defensie Benny Gantz zegt dat het leger de Gazastrook zal blijven aanvallen tot er ‘totale, langdurige stilte’ is vanuit het Palestijnse gebied. Dan zou Gantz pas willen onderhandelen over een wapenstilstand.

Gantz zei dat in de stad Ashkelon, die de laatste dagen veelvuldig met raketten onder vuur is genomen door Hamas. Israël heeft ook meerdere aanvallen uitgevoerd op de Gazastrook. In het Palestijnse gebied kwamen zeker 55 mensen om het leven, in Israël vijf. Aan beide kanten raakten honderden mensen gewond.

De bombardementen kwamen er nadat Hamas, die de Gazastrook regeert, een ultimatum had gesteld waarin van Israël werd geëist dat het zijn veiligheidstroepen terugtrekt uit de Al-Aqsa Moskee in Oost-Jeruzalem.

Sheikh Jarrah

Het is al ongeveer een week erg onrustig. De onrust heeft onder meer te maken met de mogelijke gedwongen onteigening van een handvol Palestijnse gezinnen ten voordele van Joodse kolonisten in de Oost-Jeruzalemse wijk Sheikh Jarrah. In totaal zou het om een dertigtal personen gaan. Bij een confrontatie tussen Palestijnen en de Israëlische politie aan de Al Aqsa-moskee in Jeruzalem vielen vrijdagavond meer dan 200 gewonden.

De Israëlische politie bestormde maandag voor de derde dag op rij de moskee en vuurde met rubberen kogels en traangas op Palestijnse gelovigen in de moskee tijdens de laatste dagen van de heilige maand Ramadan.

Muur van drie meter

In Lod, een stad op zo’n 23 km ten zuidoosten van hoofdstad Tel Aviv, vond er dinsdag een begrafenisstoet plaats voor de 33-jarige Musa Hassuna. De man, die drie kinderen nalaat, was een Palestijnse staatsburger van Israël die maandag werd doodgeschoten door een Israëliër in dezelfde stad. De dader zou volgens Al Jazeera gearresteerd zijn.

Hoewel Lod een gemengde stad wordt genoemd en 30 procent van de bevolking volgens een rapport uit 2019 Arabisch is, lijken de verschillende (geloofs)gemeenschappen vooral apart te leven. Volgens The Economist werd er in 2010 een muur van drie meter opgetrokken tussen Joodse en Arabische buurten. Datzelfde artikel stelt dat voor Arabische inwoners beperkingen gelden wanneer het op het bouwen van huizen aankomt, terwijl dat in de Joodse buurten net gepromoot zou worden. Lod ligt in de buurt van de internationale luchthaven Ben Gurion en staat bekend als een stad met veel problemen en criminaliteit.

‘Burgeroorlog’

Op sommige plaatsen werden er tijdens de betogingen auto’s en Joodse eigendommen in brand gestoken. In Lod werden er tientallen auto’s in brand gestoken en ruiten van winkels werden ingegooid. Ook werd er een synagoge in brand gestoken — volgens sommige berichtgevingen gaat het om meerdere maar dat is niet bevestigd. Een 25-jarige Arabische man werd doodgeschoten in de stad, een 34-jarige man werd daarvoor opgepakt.

Verder zijn een man en een meisje woensdag omgekomen in Lod, toen hun wagen geraakt werd door een raket die afgevuurd werd vanuit de Gazastrook. Dat meldt de Israëlische politie.

De burgemeester van Lod, Yair Revivo, die deel uitmaakt van de partij Likud, waartoe ook aftredend premier Benjamin Netanyahu behoort, spreekt van een ‘burgeroorlog’ in de stad. Hij vraagt om een onmiddellijk uitgaansverbod.

Onder de Joodse inwoners van Lod klinken er beschuldigen dat de politie de controle volledig verloren is. Ze vragen dat het leger bijstand biedt. Premier Benjamin Netanyahu en minister van Defensie Benny Gantz kwamen eerder al overeen om leden van de grenspolitie in te zetten om de rust te doen wederkeren.

Rellen na dag van geweld, 56 doden in Gaza
Een rabijn in een uitgebrand gebouw in Lod. Foto: AFP (Ahmad Gharabli)
Rellen na dag van geweld, 56 doden in Gaza
Een jonge vrouw wandelt voorbij twee uitgebrande auto’s in Lod. Foto: AFP

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in