camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

De tien nieuwsfeiten van de dag

woensdag 12 mei 2021 om 16.55 uur

1 Aantal covid-patiënten op intensieve zorg zakt onder de 700

Er liggen nog 2.101 covid-patiënten in de ziekenhuizen, van wie 686 op de intensieve zorg. Dat blijkt uit de cijfers van Sciensano. Het gaat om een daling met respectievelijk 19 en 14 procent. Het aantal besmettingen stijgt wel opnieuw licht.

Tussen 2 en 8 mei werden er elke dag gemiddeld 3.029 nieuwe besmettingen geregistreerd, een stijging met 2 procent in vergelijking met een week eerder. In totaal raakten nu al 1.020.332 mensen besmet.

In de periode van 5 tot 11 mei werden elke dag gemiddeld 156,4 mensen opgenomen in het ziekenhuis.

Meer cijfers vindt u hier.

2 Ahmadinejad opnieuw kandidaat om president van Iran te worden

Mahmoud Ahmadinejad stelt zich opnieuw kandidaat om president van Iran te worden. Hij heeft zich officieel laten registreren voor de eerste ronde van de verkiezingen op 18 juni.

Kandidaten mogen in Iran alleen op het stembiljet staan als ze zijn goedgekeurd door kiesraden. De 64-jarige Ahmadinejad, die van 2005 tot 2013 president was, mocht bij de laatste verkiezingen, in 2017, niet op de lijst staan.

  reuters

De Iraanse media geloven dat de kans dat de Raad der Hoeders van de Grondwet van Iran, de hoogste instantie die gecontroleerd wordt door conservatieve geestelijken, de kandidatuur goedkeurt, zo goed als nihil is.

Ahmadinejad was tijdens zijn ambtstermijn populair bij hardliners, conservatieven en de geestelijke leiders, hoewel er tegen het einde van zijn ambtstermijn vragen opdoken over zijn beleid, vooral toen zijn focus op de uitbreiding van de nucleaire capaciteiten van het land internationale sancties uitlokte. Die sancties dreven het land in een economische crisis.

Lees ook: De oude vos daagt weer iedereen uit

3 Tweede prik AstraZeneca-vaccin na 8 in plaats van 12 weken

Wie met het coronavaccin van AstraZeneca gevaccineerd wordt, zal zijn of haar tweede prik voortaan acht weken na de eerste prik krijgen. Dat hebben de ministers van Volksgezondheid beslist. Tot nu bedroeg de periode tussen de twee prikken 12 weken.

Over de exacte redenen voor de aanpassing van de strategie wordt later gecommuniceerd. ‘We zijn de vaccinatiecentra nog aan het verwittigen’, luidt het.

De tijd tussen de twee prikken van het AstraZeneca-vaccin blijft hoe dan ook relatief lang. Bij het vaccin van Pfizer/Moderna geldt een interval van 5 weken, bij dat van Moderna vier weken. Het Janssen-vaccin bestaat uit 1 dosis.

4 Israël: ‘Meerdere topfiguren Hamas gedood’

Verscheidene topfiguren van de veiligheidsdiensten van de islamistische beweging Hamas zijn gedood bij gerichte aanvallen in de Gazastrook. Dat hebben het Israëlische leger en de binnenlandse inlichtingendienst Shin Bet bekendgemaakt.

Ze stonden dicht bij de Mohammed Deif en maakten deel uit van de militaire staf van Hamas, aldus het leger en de inlichtingendienst.

  afp

Deif is een legendarische militaire leider van Hamas. Israël heeft jarenlang tevergeefs geprobeerd hem te doden. In augustus 2014 kwamen bij een Israëlische luchtaanval in Gaza de vrouw en twee van de kinderen van de Hamasleider om het leven. Hamas kondigde onmiddellijk daarna aan dat Deif het overleefd had. De laatste tijd was Deif voor het eerst sinds lange tijd publiekelijk actief geworden, waarbij hij Israël bedreigde in het kader van het conflict rond Jeruzalem.

5 Franstalig onderwijs kort zomervakantie in

De Franse Gemeenschapsregering heeft een akkoord bereikt over een hervorming van de schoolvakanties vanaf 2022. De zomervakantie wordt ingekort, de herfst- en krokusvakantie zullen twee weken duren.

Afgesproken is dat de kinderen in het Franstalige onderwijs in 2022 op maandag 29 augustus 2022 het schooljaar aanvatten. Dat schooljaar wordt pas afgerond op vrijdag 7 juli 2023. Ter compensatie komt er een week vakantie bij in de herfst- en krokusvakantie. Voor de kerst- en paasvakantie verandert er niets: die blijven twee weken duren.

Het herorganiseren van het schooljaar wordt al lang bestudeerd. Volgens verscheidene pedagogen duurt de zomervakantie te lang voor kinderen en jongeren. De band met school en opleiding wordt volgens hen te lang doorgeknipt. Tegelijkertijd werd één week vakantie in de eerste en tweede trimester als te weinig bevonden om voldoende op adem te komen.

6 Schietpartij school Kazan: nog 23 gewonden in ziekenhuis

Na de aanval gisteren op een school in de grootstad Kazan, in de Russische republiek Tatarije, liggen nog 23 slachtoffers in het ziekenhuis. Twintig van hen zijn scholieren.

Hoewel de toestand van de gewonden stabiel is, zijn meerdere er erg aan toe. In die mate zelfs dat de artsen acht van hen naar Moskou willen overvliegen, 700 kilometer verder.

Kazan rouwt om de doden.  epa-efe

Bij de aanval kwamen negen mensen om het leven. De meeste dodelijke slachtoffers waren kinderen.

Lees ook: Kremlin wil wapenwetten aanscherpen na moordpartij op school in Kazan

7 Tientallen migranten onderschept bij Cyprus

De Cypriotische havenpolitie heeft tientallen migranten uit het Midden-Oosten onderschept. Ze kwamen met 64 aan in een boot uit Syrië. Volgens de politie waren 21 opvarenden minderjarig.

Volgens de staatsradio RIK ontdekte een politiepatrouille de boot met migranten voor de havenstad Larnaca. Ze werden naar een registratiecentrum ten westen van de hoofdstad Nicosia gebracht.

8 Spanje mikt op 45 miljoen toeristen dit jaar

Spanje hoopt dit jaar zowat 45 miljoen buitenlandse toeristen aan te trekken, of zowat de helft van het aantal toeristen dat in 2019 - voor corona - naar het Zuid-Europese land trok. Dat heeft de Spaanse minister van Toerisme bekendgemaakt. Minister Reyes Maroto sprak over een voorzichtige maar realistische raming.

In 2019 trokken 83,5 miljoen buitenlandse toeristen richting Spanje. Daarmee moest het alleen Frankrijk laten voorgaan als belangrijkste toeristische bestemming wereldwijd.

9 Duitse regering zet licht op groen voor nieuwe klimaatwet

De Duitse regering heeft het licht op groen gezet voor een nieuwe klimaatwet die de uitstoot van broeikasgassen fors vermindert. De tekst bepaalt dat Duitsland tegen 2045 klimaatneutraal moet zijn, vijf jaar vroeger dan eerder gepland, en legt tussentijdse uitstootdoelen vast.

Vorige week hadden minister van Milieu Svenja Schulze en minister van Financiën en vicekanselier Olaf Scholz de nieuwe doelstellingen al uit de doeken gedaan. De nieuwe klimaatwet was nodig na een uitspraak van het Grondwettelijk Hof, dat oordeelde dat de staat in de huidige klimaatwet een te hoge last bij latere generaties legde. Het verplichtte de regering met name om de doelstellingen die de uitstoot van broeikasgassen moeten beperken na 2030, nader te bepalen.

Lees ook: Duitse boerin dwingt scherpere klimaatwet af

10 Diest ontslaat personeelslid dat afspraak in vaccinatiecentrum regelde voor kennissen

De stad Diest heeft beslist een personeelslid te ontslaan dat als medewerker in het callcenter van het vaccinatiecentrum voor collega’s, vrienden en familieleden onrechtmatig een afspraak had ingeboekt. Tegen drie andere personeelsleden loopt een tuchtonderzoek.

  Sven Dillen

De stad had op 4 mei vastgesteld dat er bij enkele personeelsleden onregelmatigheden zijn gebeurd bij de boekingen die zij verricht hebben in het callcenter van het vaccinatiecentrum. De Algemeen Directeur van de stad stelde onmiddellijk een onderzoek in en het schepencollege werd op de hoogte gebracht. Na een hoorzitting dinsdagavond heeft het schepencollege beslist om met onmiddellijke ingang de arbeidsovereenkomst van een personeelslid stop te zetten vanwege vertrouwensbreuk en bewezen feiten.

Binnenland
 1. ‘Afstandsonderwijs in de lagere school is fictie’
 2. Politiebonden verwerpen voorstel Verlinden : 37,5 euro extra per maand voor inspecteurs niet genoeg
 3. Derde prik dit jaar enkel nog met Moderna, vanwaar deze omschakeling?
 4. Minister Diependaele wil frietkoten beschermen als monument
 5. Grootschalige fraude met verblijfsvergunningen en rijbewijzen ontdekt in Anderlecht
 6. Coronablog | Weyts over Gems-rapport: ‘School is laatste plaats waar je licht uitdoet’
 7. Noodopvang in Glaaien kan morgen openen
 8. ‘Iedereen moet morgen verantwoordelijkheid nemen’
 9. De Croo over vervroegd Overlegcomité: ‘Iedereen moet morgen verantwoordelijkheid nemen’
 10. Podcasttips | Krijgen we nooit genoeg van de superrijken?
 11. Algemene sluiting lager onderwijs en horeca dicht om 20 uur: dit stellen de experts voor
 12. NMBS schrapt 120 treinen per dag door corona-uitval werknemers
 13. Opgelet: valse uitnodigingen voor boosterprik in omloop
 14. Politie mag Covid Safe Ticket niet scannen
 15. Brussels verkeer lam gelegd door taxiprotest: hinder tot op E40
 16. Jongeren voelen schroom om hulp te zoeken
 17. Twee nieuwe gevallen met omikron in België
 18. De Qvax-reservelijst voor boosterprik is geopend: wat moet je weten?
 19. Bijna 800 covidpatiënten op intensieve zorg

De podcasts van De Standaard