VN-Veiligheidsraad komt in spoedzitting bijeen om Israëlisch-Palestijns conflict te bespreken
Foto: EPA-EFE

De VN-Veiligheidsraad komt vandaag in spoedzitting bijeen om de situatie in Israël en de Palestijnse gebieden te bespreken. Volgens de VN-gezant voor het Midden-Oosten zijn Israël en Hamas op weg naar een oorlog op grote schaal.

De VN hekelen het buitensporige geweld door Israëlische veiligheidstroepen de afgelopen dagen in Oost-Jeruzalem. Ze riepen dinsdag in Genève zowel Israëlische als Palestijnse extremistische groeperingen op om het internationaal humanitair recht te respecteren.

‘We veroordelen elk geweld en elke aanzet tot geweld’, zei een woordvoerder van het Bureau van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten. In de afgelopen vier dagen zijn honderden mensen gewond geraakt bij het harde optreden tegen demonstraties in Oost-Jeruzalem.

De Hoge Commissaris roept de politie op om fundamentele vrijheden te waarborgen en ‘onevenredig’ gebruik van geweld te vermijden. ‘Dit is de afgelopen dagen niet het geval geweest’, aldus de woordvoerder.

Bij de oplopende spanningen vuurden Palestijnse groeperingen meer dan 250 raketten af op Israël, waarbij bijna 20 mensen gewond raakten, ‘een mogelijke oorlogsmisdaad’. Het Israëlische leger voerde luchtaanvallen uit, waarbij een dertigtal mensen, waaronder kinderen, omkwam. Deze twee offensieven zijn in strijd met het internationaal humanitair recht, aldus de woordvoerder.

Net als secretaris-generaal António Guterres roept de Hoge Commissaris op tot kalmte. Vrijdag hekelde hij mogelijke oorlogsmisdaden door Israël als de Palestijnse families met geweld uit hun huizen in Oost-Jeruzalem zouden worden verdreven. In het licht van de spanningen heeft het Israëlische Hooggerechtshof een beslissing uitgesteld.

De spanningen tussen de Israëliërs en de Palestijnen lopen sinds maandag weer hoog op, na manifestaties van Palestijnen in Oost-Jeruzalem, het Palestijnse gedeelte van de stad dat volgens het internationaal recht illegaal geannexeerd werd door Israël. De situatie escaleerde dinsdagavond door de luchtaanvallen en raketaanvallen. Volgens Israël voert het leger de zwaarste bombardementen uit sinds 2014.

Oorlogsmisdaden

Het Internationaal Strafhof (ICC) uitte zijn bezorgdheid over het escalerende geweld via Twitter. Fatou Bensouda van het ICC zei dat er op de bezette Westelijke Jordaanoever mogelijk oorlogsmisdaden worden begaan.

‘Ik neem met grote bezorgdheid kennis van de escalatie van geweld op de Westelijke Jordaanoever en van Oost-Jeruzalem, alsook in en rond Gaza, en van het mogelijke plegen van misdaden volgens het Statuut van Rome’, aldus Bensouda.

• Betogingen maken plaats voor spervuur van Gaza-bommen

Ook bij ons kwam er reactie op het conflict. CD&V-Kamerlid Els Van Hoof pleit er bij de regering voor om een voortrekkersrol te spelen in de Europese aanpak van de Israëlische bezettingspolitiek, en een coalitie van gelijkgezinde lidstaten op de been te brengen indien het dossier geblokkeerd blijft op Europees niveau. ‘Je kunt die permanente schending van het internationaal recht blijven veroordelen, maar het gaat nu toch om een soort permanent uitdagen’, legt ze uit aan persagentschap Belga.

Minister Wilmès noemde het geweld in Oost-Jeruzalem eerder al ‘onaanvaardbaar’. ‘België roept op tot respect voor de status quo van de heilige plaatsen, het internationaal recht en de mensenrechten’, klonk het op dinsdagochtend op Twitter, waarbij Wilmès zowel het afvuren van raketten vanuit de Gazastrook als de Israëlische raids veroordeelde. ‘We roepen op tot onmiddellijke de-escalatie.’ Ook minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir drukte via Twitter haar bezorgdheid uit over de situatie. ‘Het internationaal recht moet worden gerespecteerd. Geweld is nooit de oplossing.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig