Dirigent Philippe Herreweghe wint Ultima voor Algemene Culturele Verdienste
Foto: Jeroen Hanselaer

De Gentse dirigent Philippe Herreweghe krijgt de Ultima voor Algemene Culturele Verdienste. Hij ontvangt de prijs onder meer voor het parcours dat hij afgelegd heeft met zijn koor Collegium Vocale Gent.

Philippe Herreweghe (74) is vooral gekend om zijn Collegium Vocale Gent. Dat koor richtte hij in 1970 op met enkele medestudenten en het verwierf al snel naam en faam in zowel binnen- als buitenland. Ondertussen is er ook een Toscaanse spin-off, het Collegium Vocale Crete Senesi.

Ook richtte hij in Parijs onder meer La Chapelle Royale en het Orchestre des Champs Élysées op. Elk ensemble had een eigen karakter en Herreweghe nam zo muziek uit verschillende periodes en stijlen in zijn oeuvre. Internationaal staat hij ook bekend als groot kenner van Bach.

‘Behalve barokmuziek maakte Philippe ook altijd ruimte voor de presentatie van 20ste-eeuwse meesterwerken en de samenwerking met cineasten, componisten, ensembles hedendaagse muziek en theatermakers’, motiveert de jury de keuze voor Herreweghe.

Philippe Herreweghe omschrijft zichzelf als een ‘hovenier’. Een tuinman, die ‘de immense tuin van de muziekgeschiedenis helpt onderhouden’.

Na Luc Tuymans

Op de erelijst van de Ultima voor Algemene Culturele Verdienste volgtHerreweghe schilder Luc Tuymans op. De Ultimas, ook wel bekend als de Vlaamse Cultuurprijzen, worden sinds 2003 uitgereikt aan toonaangevende artiesten, kunstenaars, organisaties of gezelschappen. De Ultima Algemene Culturele Verdienste komt met een som van 20.000 euro.

De uitreiking zal dinsdag 18 mei uitgezonden worden op VRT NU en Radio 1.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig