Schietpartijen massagesalons Atlanta wel uit racistische overwegingen, volgens procureur
Foto: AFP

De dader van de schietpartijen in Aziatische massagesalons in Atlanta koos zijn slachtoffers op basis van hun etnische achtergrond en gender. Dat heeft procureur Fani Willis dinsdag gezegd. Ze is van plan de doodstraf te vragen tegen de man.

Robert Aaron Long, een blanke 22-jarige man, werd door twee verschillende grand juries formeel in verdenking gesteld van onder meer moord, binnenlands terrorisme en een aanval met een dodelijk wapen.

De procureur van Fulton, Fani Willis, liet ook weten dat de staat Georgia de doodstraf wil vragen tegen de beklaagde, vanwege het ‘vreselijke en onmenselijke karakter’ van de moorden. Volgens haar selecteerde de man zijn slachtoffers op basis van hun ‘ras, afkomst, geslacht en gender’. Ze wil Long aanklagen voor haatmisdrijven op basis van geslacht en gender en zal zo voor het eerst gebruikmaken van een wetgeving rond haatmisdrijven die vorig jaar in het leven werd geroepen in Georgia.

Schietpartijen massagesalons Atlanta wel uit racistische overwegingen, volgens procureur
Dader Robert Aaron Long. Foto: via REUTERS

‘Seksverslaafde’

De man opende op 17 maart het vuur in een massagesalon in Acworth, op 50 kilometer van Atlanta. Daar vielen vier doden en twee gewonden. Later viel hij ook twee salons aan in Atlanta, waarbij hij nog eens vier mensen doodde.

Zes slachtoffers waren van Aziatische origine. De schietpartij leidde tot veel verontwaardiging in de VS, zeker omdat geweld tegen Aziaten sinds het begin van de coronapandemie er erg is toegenomen.

Robert Aaron Long gaf de feiten toe, maar zei aan de speurders dat hij geen racistische motieven had. Hij zei dat hij een seksverslaafde is die een verleiding wilde wegnemen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig