camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Straattheater

Kleine reuzin wandelt langste kunstfestival af

De reuzin Kleine Amal loopt in de nazomer 8.000 kilometer van kunstenfestival naar kunstenfestival. Daarbij zal ze ook Antwerpen bezoeken.

woensdag 12 mei 2021 om 0.00 uur

Kleine Amal. Bevan Roos

In oktober loopt er nog eens een reuzin door Antwerpen: Kleine Amal, 3,5 meter hoog, is een negenjarige Syrische vluchtelinge, en op zoek naar haar moeder. Op 27 juli vertrekt ze in de Turkse stad Gaziantep, om drie maanden later in Manchester aan te komen. Oorspronkelijk zou ze haar wandeling in april aanvatten, maar dat werd door de pandemie uitgesteld.

Amal zal op 8 en 9 oktober in Antwerpen zijn, waar ze onder meer de reuzen van Borgerhout ontmoet. Op elke halte van haar wandeling staan opvoeringen gepland met lokale verenigingen: in Athene loopt ze met een minotaurus door de stad, in Keulen bezoekt ze een vereniging van gepensioneerde inwoners die de nagedachtenis van de Tweede Wereldoorlog levendig houden.

In tegenstelling tot de vorige reuzen die door Antwerpen liepen, is Amal geen creatie van de Franse theatergroep Royal de Luxe maar van Handspring Puppets, de Britse compagnie achter de paardenpoppen van de theatervoorstelling War horse. Ze wordt bewogen door drie teams van vier poppenspelers. (isg)

De podcasts van De Standaard