Duitsers redden bonus Agfa-topman
Foto: BELGAIMAGE

Het heeft scheelde niet veel, of de bonus van ex-ceo Christian Reinaudo was weggestemd. Zonder de Duitse aandeelhouder was er geen meerderheid.

Op de aandeelhoudersvergadering van Agfa was het uitkijken naar de stemming over de jaarrekening en het daarin opgenomen remuneratieluik. Dat omvatte een uitzonderlijke bonus van 3,8 miljoen voor de voormalige topman van Agfa. Slechts 30,85 miljoen van de aandelen stemden vóór de bonus gisteren.

Maar het Duitse hefboomfonds AOC heeft in zijn eentje 25,88 miljoen stemrechten van Agfa. Dat betekent dat er zonder de Duitse steun geen goedkeuring kon zijn. Ondanks de steun van AOC was er maar een meerderheid van 57 procent die de bonus en het remuneratieverslag goedkeurde.

Andere agendapunten van Agfa, zoals het remuneratiebeleid, wat niet hetzelfde is als het remuneratieverslag met daarin de bonus van afgelopen jaar, hadden maar 1,6 miljoen tegenstemmen waar dat voor de bonus een stevige 22,8 miljoen was.

De bonus van 3,8 miljoen had ook al de toorn van de vakbonden opgewekt. Reinaudo kreeg de bonus – in het loon­pakket vermeld als ‘uitzonderlijke items’ – vanwege de verkoop van de IT-activiteiten van Agfa HealthCare. Dat leverde ­hem, 3,83 miljoen euro op. Voor de eerste maand van het jaar, Reinaudo werkte tot eind januari, kreeg hij ook nog een vergoeding van 153.581 euro. ­Samen met de verkoop­bonus ontving hij dus net geen 4 miljoen. Het ‘executief comité’ mocht daar­bovenop overigens ook 1,82 miljoen verdelen als extraatje vanwege de verkoop.

De vakbonden spraken over een ‘graaicultuur’ en hebben via een bijzondere ondernemingsraad een motie van wantrouwen ingediend tegen het management, de raad van bestuur en het remuneratiecomité.

Agfa maakte gisteren ook nog eens verliescijfers over het eerste kwartaal bekend. Op de beurs was het één van de grootste verliezers.