Ongebruikte toestellen in huis? Tijd voor actie
Foto: Shutterstock.com

Je oude smartphone ligt nog in de schuif. Op zolder vergaren je friteuse, camera en projector alleen nog stof. In de badkamer is je haardroger al jaren werkloos. Klinkt herkenbaar? Je bent lang niet de enige die een hoop ongebruikte toestellen in huis bewaart. Zonde, want je kunt er zowel anderen als het milieu nog een plezier mee doen.

“Ik hou het bij, want je weet maar nooit.” Het is een veelgehoord excuus om geen afscheid te nemen van je oude toestellen. Belgen houden ze massaal bij, zo blijkt uit een onderzoek van Recupel, de vzw die afgedankte elektr(on)ische toestellen en lampen inzamelt en verwerkt. Maar liefst 51 miljoen toestellen liggen ongebruikt in de Belgische huishoudens of omgerekend elf per gezin. Nog straffer: 42 miljoen van die apparaten werken nog en zijn toch al minstens een jaar niet meer gebruikt. Ook de 9 miljoen kapotte toestellen verdienen een beter lot dan thuis in de weg te liggen.

Het nieuwe normaal

“We mogen elektro niet beschouwen als afval, wel als een belangrijke bron van grondstoffen”, zegt Eric Dewaet, CEO van Recupel. “Denk maar aan edelmetalen, plastics, ijzer of glas. Om de grondstoffenschaarste aan te pakken, moeten we meer inzetten op het herwinnen van grondstoffen uit onze elektronische toestellen, kortom meer aan urban mining doen. Dankzij recyclage kunnen herwonnen grondstoffen bijvoorbeeld gebruikt worden om nieuwe toestellen te produceren. Bovendien is het een pak milieuvriendelijker dan grondstoffen ontginnen via de klassieke mijnbouw. Door die ongebruikte toestellen op te ruimen, maak je niet alleen plaats vrij, je draagt ook je steentje bij aan het milieu.”

Tegen 2050 wil Europa klimaatneutraal zijn en dat lukt alleen als we met z’n allen bijdragen tot een circulaire economie waarin zo weinig mogelijk grondstoffen verloren gaan. “De coronacrisis is een momentum om het anders en beter te doen en meer milieubewuste keuzes te maken. Meer elektro een tweede leven geven via hergebruik, herstel en recyclage moet een gewoonte worden. Het nieuwe normaal”, vindt Eric Dewaet.

Ongebruikte toestellen in huis? Tijd voor actie
Foto: Recupel

Wat kun jij doen?

Alle beetjes helpen! Ga op zoek naar toestellen die je niet meer gebruikt. Die vind je overal in en rond je huis: in je tuinhuis, de garage, de keuken, de badkamer, de kelder en noem maar op. Vergeet ook de plekjes niet waar je misschien niet meteen aan denkt, zoals een schuif in je bureau, dozen op zolder of de bergruimte onder de trap.

Over welke toestellen gaat het precies? Alles wat op elektriciteit of batterijen werkt. Dat kunnen apparaten zijn zoals je vorige laptop, een computerscherm, een oude grasmaaier, een keukenrobot of een dvd-speler, maar even goed randapparatuur zoals kabels, een computermuis of een afstandsbediening.

Nu je al deze ‘ruimteverspillers’ hebt opgespoord, is het tijd om ze een nuttige nieuwe bestemming te geven. Werken ze nog of kunnen ze hersteld worden? Breng ze dan binnen bij een kringwinkel en maak er iemand anders gelukkig mee. Is repareren geen optie? Recupel heeft een uitgebreid en gratis inzamelnetwerk. Je kunt terecht in het recyclagepark in jouw buurt. Of nog gemakkelijker: veel winkels hebben Recupel-punten voor kleine toestellen en lampen. De blauwe boxen zijn je wellicht al opgevallen. Wanneer je een nieuw toestel koopt, moet de winkel je oude toestel terugnemen, zelfs al is het van een ander merk. Er is dus geen enkele reden om je ongebruikte toestellen in huis te houden.

Ongebruikte toestellen in huis? Tijd voor actie

Geef een nieuw leven aan je elektr(on)ische toestellen.
Vind hier alle Recupel-punten in jouw buurt »