Weyts wil honderden extra leerkrachten aanwerven
Foto: Raymond Lemmens

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) komt met een plan om de leerachterstand door corona weg te werken. Daarvoor moeten er op termijn honderden extra leerkrachten bijkomen. Weyts wil ook inzetten op het mentale welzijn van de leerlingen en gaat daarom de CLB’s versterken.

De coronacrisis heeft er stevig ingehakt bij de jongeren, zegt Weyts, die beducht is op de langetermijneffecten daarvan op het onderwijs. De minister komt daarom met een ‘relanceplan’. Dat heeft twee grote speerpunten: leerondersteuning en betere ondersteuning voor het mentaal welbevinden op school.

2.540 nieuwe leerkrachten volgend schooljaar

Om de leerachterstand weg te werken moeten er structureel honderden extra leerkrachten bijkomen. De Vlaamse regering investeert daarvoor in het schooljaar 2021-2022 maandelijks 10 miljoen extra om 2.000 extra voltijdse krachten te laten bijspringen.

Daarbovenop komt er vanaf volgend schooljaar, maar ook de schooljaren daarna, 27 miljoen euro extra om structureel 540 extra voltijdse krachten in te zetten voor de meest kwetsbare leerlingen, die het meeste kampen met een leerachterstand.

Meer geld voor CLB’s

Weyts trekt ook 27 miljoen euro uit om het mentaal welbevinden op school te verbeteren. Daarmee wil de minister de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB’s) versterken zodat zij leerlingen, ouders en scholen kunnen blijven ondersteunen in de nasleep van de coronacrisis.

De CLB’s hebben sinds de uitbraak van de coronacrisis de contactopsporing binnen het onderwijs op zich genomen, maar vanaf volgend schooljaar moeten ze opnieuw hun rol als leerlingenbegeleider kunnen opnemen, zegt Weyts.

Het digitale platform van de CLB’s wordt uitgebreid, zodat er online meer kwaliteitsvolle hulpverlening mogelijk wordt. Daarnaast komt er een nieuw digitaal instrument waarmee alle zorgcoördinatoren en leerlingenbegeleiders aan de hand van een wetenschappelijk onderbouwde vragenlijst elk jaar het welzijn van alle leerlingen kunnen meten.

Coronacrisis brengt problemen naar voorgrond

‘We gaan ervoor zorgen dat er positieve dingen voortkomen uit die vreselijke coronacrisis’, zegt Weyts. ‘Problemen rond leerachterstand en mentaal welzijn op school zijn allesbehalve nieuw, maar tijdens de coronacrisis kwamen ze wel meer dan ooit op de voorgrond. We gaan die uitdagingen nu structureel aanpakken in de komende schooljaren.’

Door de coronapandemie moesten heel wat scholen tijdelijk de deuren sluiten en deden leerlingen en leerkrachten noodgedwongen een beroep op afstandsonderwijs. Pas afgelopen maandag kunnen leerlingen van de tweede en derde graad secundair onderwijs opnieuw voltijds naar school.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in