Wat ligt er op tafel op het Overlegcomité?
Foto: Raymond Lemmens

Om 9 uur komen alle regeringen van ons land weer samen voor het Overlegcomité. Dat er perspectief komt voor de zomer, staat zo goed als vast.

Afgelopen weekend lanceerde Jan Jambon (N-VA) het ‘Plan van de Vrijheid’ voor de Vlaamse regering. Dat is een stappenplan naar de vrijheid van de zomer tot en met oktober. Ook premier Alexander De Croo (Open VLD) had een eigen gelijkaardig ‘Zomerplan’ klaarstaan. Het is de bedoeling dat, als de regeringen samenkomen om 9 uur, de knoop wordt doorgehakt. De ambitie is om op een paar uur tijd een plan voor de komende zomer af te spreken.

Er zal gewerkt worden met verschillende tussenstappen, die zijn afgestemd op de vaccinatiecampagne en de ziekenhuisopnames. Vanaf begin juni, als de 65-plussers en mensen met onderliggende aandoeningen zijn gevaccineerd, zullen er weer culturele activiteiten op relatief kleine schaal mogelijk zijn en zal ook de horeca weer binnen mogen serveren.

Als de volledige volwassen bevolking een eerste inenting kreeg, zouden ook grotere evenementen mogelijk zijn. Het doel is om in augustus grote festivals zoals Pukkelpop of Tomorrowland met 10.000 bezoekers te organiseren.

Ook het vaccinatiepaspoort ligt op tafel. Het is de bedoeling dat je daarmee kunt aantonen dat je negatief bent getest, recent covid-19 hebt gehad (en dus antistoffen hebt) of dat je gevaccineerd bent.

Vlaams versus federaal

Het Vlaamse en het federale exitplan liggen niet zo heel ver uiteen, maar hier en daar zijn er toch accentverschillen, waarvoor vandaag een compromis gevonden moet worden.

Horeca: Vlaanderen wil cafés en restaurant ook binnen open, met tafeltjes van vier vanaf 1 juni. De regering-De Croo wil wachten tot 9 juni.

Evenementen: Zowel de Vlaamse als de federale regering heeft een plan om de evenementensector stapsgewijs te heropenen. Het Vlaamse plan komt al begin augustus uit op evenementen met 4.500 personen binnen en 10.000 buiten. De federale ­regering wil pas vanaf september overstappen naar 5.000 personen binnen en 10.000 buiten. De Vlaamse regering wil dan helemaal geen beperkingen meer.

Zomerkampen: Die kunnen binnen en buiten met 100 jongeren met overnachting. Het Vlaamse plan schakelt in ­augustus al naar 200 man.

Sociale contacten: Als de horecaversoepelingen er komen, zou iedereen vanaf 9 juni ook in eigen huis weer 4 mensen mogen ontvangen.

Telewerk: Vanaf juni mogen werknemers weer 1 dag per week op de werkplek zijn. Wel mag tegelijkertijd maximaal 10 procent van het personeel aanwezig zijn. Vanaf juli zou telewerk niet meer verplicht zijn, wel aanbevolen.

• In juni lijkt ook de heropening van de sauna’s, jacuzzi’s, bioscopen en fitnessruimten weer mogelijk. Ook kermissen worden dan weer toegelaten.

Lees hier het ‘Plan van de Vrijheid’ met alle versoepelingen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in