Moeskroen krijgt toch weer licentie, ook groen licht voor Oostende
Een beeld uit KV Oostende - Moeskroen van afgelopen seizoen. Foto: BELGA

KV Oostende speelt ook volgend seizoen in 1A. De Kustboys kregen maandag van het BAS te horen dat hun proflicentie alsnog in orde is. Maandagavond raakte vervolgens ook bekend dat Moeskroen zijn licentie krijgt van het BAS, de Henegouwers treden volgend seizoen dus aan in 1B.

Voor Oostende is alle onzekerheid van de baan. ‘Alles wat men vroeg op het vlak van transparantie hebben wij voorzien en tijdig aangeleverd aan het licentiedepartement’, liet coo Thorsten Theys vorige week al verstaan. ‘De zitting was dan ook heel kort en uiterst constructief, gezien er een positief advies was van het licentiedepartement om een licentie toe te kennen aan Oostende. We wachten de formele uitspraak dan ook vol vertrouwen af.’

Dankzij de licentie is ook Europees voetbal mogelijk voor Oostende, wat nog steeds binnen handbereik is.

Ook Moeskroen gered

Als Moeskroen een kat zou zijn, heeft de club nog drie levens over. Voor de zesde keer in zeven jaar moesten de Henegouwers naar het BAS om hun proflicentie te krijgen, en opnieuw slaagden ze daarin. Moeskroen degradeerde wel sportief en speelt volgend seizoen dus in 1B.

Dat Moeskroen nu toch zijn licentie krijgt, dankt het onder meer aan de belofte van hoofdaandeelhouder Gérard Lopez om verder in de club te investeren. Dat leek door de degradatie onzeker, maar de Luxemburger engageerde zich om ook in 1B de continuïteit van de club te garanderen. ‘Hij verklaarde ook zo snel mogelijk een competitief team te willen samen stellen voor volgend seizoen om zo snel mogelijk opnieuw te stijgen naar 1A’, klonk het twee weken geleden al in een perscommuniqué. Binnen de club maakte men zich toen al sterk dat alles in orde zou komen. ‘De directie, alle medewerkers, vrijwilligers en supporters van de club kunnen alleen maar in de wolken zijn met deze beslissing’, klinkt het in een officiële mededeling na de bekendmaking van het nieuws.

Wel moet Moeskroen op zoek naar een nieuwe trainer. Jorge Simão verlaat Le Canonnier om meer dan waarschijnlijk in zijn thuisland aan de slag te gaan. Volgens Portugese media is Simão topkandidaat bij Paços de Ferreira, het nummer 5 in de Portugese eerste klasse. Simão was in het seizoen 2015-2016 al eens aan de slag bij de club uit de buurt van Porto.