camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

De tien nieuwsfeiten van de dag

maandag 10 mei 2021 om 16.55 uur

1Seriemoordenaar Fourniret overleden

Michel Fourniret  reuters

Seriemoordenaar Michel Fourniret is overleden. Zaterdag werd hij met ademhalingsmoeilijkheden opgenomen in het beveiligde ziekenhuis Pïtié-Salpétrière in Parijs. Hij werd in coma gebracht en overleed uiteindelijk. Fourniret (79) leed al een tijd aan de ziekte van Alzheimer en hartproblemen.

Fourniret, bijgenaamd het ‘monster van de Ardennen’, kreeg in 2008 levenslang zonder kans op vervroegde vrijlating voor de moord op een reeks meisjes en vrouwen in Frankrijk en in België. Onder de slachtoffers bevond zich de Belgische Elisabeth Brichet (12). Vermoed wordt dat hij nog meer feiten op zijn kerfstok heeft.

2Nog 19 personen in ons land besmet met Indiase variant

Nadat afgelopen weekend vijf besmettingen met de Indiase variant van het coronavirus vastgesteld werden in een woonzorgcentrum in Borsbeek, is er bij nog negentien anderen dezelfde variant gevonden. Dat zei Johan Neyts, viroloog verbonden aan het Rega-instituut in Leuven, in De ochtend op Radio 1. De stalen waren afkomstig van patiënten uit Antwerpen en Brussel. ‘De helft daarvan is te linken aan reizen naar het land, de andere helft niet’, aldus Neyts. ‘Dat wijst erop dat de variant al aan het circuleren is in ons land, al is het in beperkte mate.’

Zoeken naar de Indiase variant is intensief en gebeurt daarom met steekproeven: zo’n vijf tot tien procent van alle corona-positieve stalen worden erop onderzocht.

Het meest recente nieuws over de corona-epidemie vindt u hier.

3Daling coronabesmettingen lijkt te vertragen

Uit de laatste cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano blijkt dat de daling van het aantal nieuwe vastgestelde coronabesmettingen minder snel gaat: het aantal nieuwe gevallen daalde in de periode van 30 april en 6 mei slechts met 3 procent op weekbasis, tot gemiddeld 2.983 per dag. Een dag eerder was dat nog een daling van 5 procent, een week geleden 16 procent.

Bij de andere indicatoren zijn nog steeds grotere dalingen merkbaar. Zo daalde het aantal overlijdens in dezelfde periode met 9,6 procent tot gemiddeld 36,1 overlijdens per dag. Het aantal ziekenhuisopnames nam de jongste zeven dagen af met 17 procent tot gemiddeld 161 per dag. Er liggen nu 2.175 patiënten in het ziekenhuis (-18 procent) en exact 700 (-15 procent) op intensieve zorg.

Meer cijfers vindt u hier.

4Honderden gewonden tijdens demonstraties in Jeruzalem

Bij confrontaties tussen de Israëlische politie en Palestijnse demonstranten zijn vanochtend tientallen gewonden gevallen. In de loop van de dag nam dat aantal nog toe en volgens de Palestijnse Rode Halve Maan stonde de teller in de loop van de namiddag al boven de driehonderd.

De gevechten vonden plaats rond de Al-Aksamoskee in Jeruzalem tijdens protesten op Jeruzalemdag. Dat is de dag waarop Israël viert dat in 1967 Oost-Jeruzalem en de Oude Stad werden veroverd.

Het is al dagen onrustig in Oost-Jeruzalem, op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook. Palestijnen protesteren onder meer tegen de aanstaande uitzetting van tientallen Palestijnse gezinnen in Oost-Jeruzalem, die moeten plaatsmaken voor Joodse kolonisten.

  Reuters

5VRT-journalist krijgt vier maanden met uitstel in zaak Kasteelmoord

  Belga

De Brugse correctionele rechtbank heeft journalist Bart Aerts (44) en Peter Gyselbrecht (42) veroordeeld tot vier maanden cel met uitstel wegens het uitzenden van afgeluisterde telefoongesprekken uit de zaak van de zogenaamde ‘Kasteelmoord’.

Peter Gyselbrecht, die bekende dat hij de bewuste telefoontaps doorspeelde aan de VRT-redactie, moest zich samen met journalist Bart Aerts verantwoorden voor het misbruiken van het inzagerecht en het, door een uitzending van Terzake, naar buiten brengen van communicatie die niet voor het publiek toegankelijk was. De advocaat van Gyselbrecht benadrukte dat zijn cliënt enkel de bedoeling had om zichzelf te verdedigen in het moorddossier. Aerts hield vol dat hij enkel zijn journalistieke taak heeft vervuld.

De rechters oordeelden echter dat de beklaagden de bedoeling hadden om de morele integriteit van de familie Saelens te schaden. Volgens het vonnis mocht Aerts mogelijke beïnvloeding door de familie van het slachtoffer aanklagen, maar niet door de tapgesprekken te gebruiken.

6Na zwangere moeder en drie dochtertjes, nu ook vader overleden na brand Quiévrain

Zaterdagnacht brak een brand uit in een woning in het Waalse Quiévrain. Toen de brandweer ter plaatse kwam, sloegen de vlammen al uit het raam en de bewoners zaten vast in de slaapkamers, op de tweede verdieping. Een hoogzwangere vrouw (31) en haar dochtertjes van 9 jaar, 8 jaar en 11 maanden overleden ter plekke. De 33-jarige partner van de vrouw sprong nog van de tweede verdieping naar beneden en raakte daarbij zwaargewond. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht, maar overleefde het drama uiteindelijk ook niet.

Volgens het parket van Bergen was de brand een ongeluk. Het vuur zou ontstaan zijn door een kortsluiting in een verdeelstekker in de keuken. Het huis is eigendom van een sociale verhuurmaatschappij, en het zou uitgerust geweest zijn met rookdetectors.

7Vermiste dokter die Navalny behandelde is terecht

De Russische dokter Alexander Murakhovsky, die Kremlintegenstander Aleksej Navalny vorig jaar na een gifaanslag behandelde, is volgens het Russische staatspersagentschap Tassmaandag weer opgedoken, nadat hij vrijdag niet was teruggekeerd na een jachtpartij in de streek van Omsk. Murakhovsky is in een ziekenhuis opgenomen, maar zijn toestand zou ‘normaal’ zijn. De voorbije maanden overleden twee andere artsen van Navalny in en de verdwijning van Murakhovsky veroorzaakte dan ook grote onrust in Russische media.

Oppositieleider Navalny werd eind augustus vorig jaar onwel op een binnenlandse vlucht. Volgens Murakhovsky had hij met een stofwisselingsstoornis te maken. Navalny werd later echter naar Duitsland gebracht en daar bleek uit verschillende tests dat hij vergiftigd was met novitsjok. Nadien betichtte Navalny de dokter ervan een misleidende diagnose te hebben gesteld. De aanhangers van de oppositieleider wreven hem ook aan dat hij op een kritiek moment de overbrenging van Navalny naar Duitsland had vertraagd.

8Tumultueuze gemeenteraad in Sint-Truiden verwacht

Vanavond moet burgemeerster Veerle Heeren (CD&V) van Sint-Truiden op een online gemeenteraad uitleg geven over haar vroegtijdige coronavaccinatie. Maar ze is niet de enige die zich moet verantwoorden, want er doen geruchten de ronde dat haar hele kabinet al gevaccineerd zou zijn. Dat zou wel niet gebeurd zijn dankzij een tussenkomst van Heeren.

Of er gestemd zal worden over Heerens positie als burgemeester, is nog niet duidelijk. Coalitiepartners Open VLD en N-VA willen immers vermijden dat ze in de brokken delen en dat het schandaal rond Heeren ook een negatief effect heeft op hen. Bovendien lijken die partijen niet veel zin te hebben om de meerderheid op te blazen en verder te besturen met de socialisten.

9Tennisster Elise Mertens beste dubbelspeelster ter wereld

Onze landgenote Elise Mertens staat sinds deze week bovenaan de wereldranglijst in het vrouwendubbel tennis.

Mertens won aan de zijde van Aryna Sabalenka eerder dit jaar de Australian Open dubbel. Toen sprong Mertens, die met de Wit-Russische ook de US Open won, al naar de tweede plaats op de wereldranglijst in het dubbel. Ook al kwam er sindsdien een einde aan de samenwerking tussen Mertens en Sabalenka, onze landgenote schreef samen met Veronika Kudermetova wel het dubbeltoernooi van Istanboel op haar naam.

Mede daardoor is Mertens nu over Su-Wei Hsieh naar de eerste plek van de wereld in het dubbel gesprongen. Sabalanka is voortaan nummer drie.

10Onderzoek naar mogelijk gesjoemel met coronatests bij voetbalclub Seraing

De voetbalbond zet het onderzoek naar mogelijke identiteitsfraude met coronatests bij voetbalclub Seraing voort. Seraing ontkent de feiten niet, maar schuift alles in de schoenen van teammanager Peter Kerremans, die zelf ook al verklaarde dat hij volledige op eigen houtje handelde.

Kerremans zou zijn ploeg hebben willen helpen in aanloop naar de topper tegen Lommel op 6 februari. Hij wisselde daarom de positieve testresultaten van drie spelers uit de A-kern om met die van drie jeugdspelers. De fraude kwam echter aan het licht toen de jeugdspelers werden opgebeld door coronacontacttracers, terwijl ze niet eens een coronatest hadden afgelegd.

De ironie van het verhaal wil dat Lommel begin februari zelf met een corona-uitbraak kampte en uiteindelijk forfait gaf voor de bewuste match.

Als Seraing schuldig wordt bevonden, riskeert de club – die afgelopen weekend de promotie naar 1A afdwong dankzij een zege tegen Waasland-Beveren – de degradatie of eventueel zelfs schrapping. Dat zou dan mogelijk de deur op een kier zetten voor een verlengd verblijf in 1A van Waasland-Beveren.

De podcasts van De Standaard