Seriemoordenaar Michel Fourniret, bijgenaamd ‘het monster van de Ardennen’, werd zaterdag met ademhalingsmoeilijkheden opgenomen in het beveiligde ziekenhuis La Salpêtrière in Parijs. Hij werd in een kunstmatige coma gebracht, maar is nu overleden, meldt de procureur van Parijs aan nieuwsagentschap AFP.

De gezondheidstoestand van Michel Fourniret (79) was al geruime tijd slecht, dat meldt de Franse krant Le Parisien. Hij leed aan alzheimer en werd eind vorig najaar opgenomen in het ziekenhuis met hartproblemen.

Fourniret, bijgenaamd het ‘monster van de Ardennen’, kreeg in 2008 voor de eerste keer levenslang zonder kans op vervroegde vrijlating voor de moord op zeven meisjes en vrouwen in Frankrijk en in België tussen 1987 en 2001. Voor hij hen vermoordde, ontvoerde en verkrachtte hij zijn slachtoffers. Ook zijn ex-vrouw Monique Olivier kreeg levenslang voor haar medeplichtigheid.

De slachtoffers waren op het moment van de feiten tussen 12 en 22 jaar oud. Onder de slachtoffers bevond zich de Belgische Elisabeth Brichet (12), die in 1989 verdween in Namen. Haar lichaam werd opgegraven in de tuin van Fournirets kasteel Château de Sautou, in de buurt van Sedan in Noord-Frankrijk. De verklaring voor het moorden zocht Fourniret naar eigen zeggen in het verraad dat hij voelde toen hij ontdekte dat zijn eerste echtgenote geen maagd meer was.

In 2018 kreeg hij voor een tweede keer levenslang voor de moord op Farida Hammiche (30), de vrouw van een vroegere medegevangene in 1998, om de hand te kunnen leggen op een verborgen schat van een bende. De voorzitter van het hof verklaarde toen dat Fourniret een hoge straf kreeg omdat de zeventiger ‘een perverse paranoïcus en een sadistisch roofdier’ is. Datzelfde jaar bekende hij ook de moord op de Britse Joanna Parrish (20) en de Franse Marie-Angèle Domèce (19). Parrish’ lichaam werd gevonden in 1990, Domèce verdween in 1988, maar werd nooit gevonden.

In maart 2020 bekende hij ook de moord op Estelle Mouzin. Het negenjarige meisje verdween in 2003 op weg naar haar school in Guermantes. Frankrijk stond in rep en roer, maar ook België was in shock. Fourniret, een Fransman, woonde namelijk in België.

In december 2020 werd Fourniret tevens in beschuldiging gesteld van de verdwijning en de dood van Lydie Logé (29) in 1993. Ook haar lichaam werd nooit teruggevonden.

Fourniret werd al in 1984 veroordeeld voor zedenfeiten met minderjarige slachtoffers. Hij huwde Monique Olivier in 1989, twee jaar nadat ze waren begonnen te corresponderen toen hij nog in de gevangenis zat. In 2011 scheidden ze. Ze was bij verschillende moorden zijn handlanger en werd hier verschillende keren voor veroordeeld.

Het lichaam van Domèce, Mouzin en Logé zijn nooit gevonden. Afgelopen december leverde een grootscheepse zoekactie in een vroegere eigendom van de seriemoordenaar niets op. Vermoed wordt dat hij nog meer feiten op zijn kerfstok heeft. De onderzoeken stonden al een tijd onder druk, omdat er alzheimer bij Fourniret was vastgesteld. Er blijven nog heel wat vragen onbeantwoord.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig