VS proberen oliestroom naar oostkust op gang te houden na hack op oliepijplijnbedrijf
Foto: EPA-EFE

De Amerikaanse overheid heeft een regionale noodtoestand uitgeroepen vanwege de hack bij oliepijplijnbedrijf Colonial Pipeline. Dat geeft het ministerie van Verkeer ruimere mogelijkheden om de dreigende tekorten aan benzine, diesel en kerosine op te vangen. Volgens persbureau Reuters is de hack mogelijk het werk van de hackgroep DarkSide.

Oliepijplijnbedrijf Colonial Pipeline legde na een hack vrijdag al zijn pijplijnen stil, waaronder een belangrijke toevoerlijn naar de Amerikaanse oostkust. Die is goed voor bijna de helft van alle brandstoffen die naar dat deel van het land gaan.

Colonial werd donderdag gehackt, al kwam dat pas een dag later naar buiten. De hackers maken gebruik van gijzelsoftware en eisen geld om de systemen vrij te geven. Daarnaast zouden ze gegevens hebben gestolen die ze dreigen openbaar te maken als het bedrijf niet betaalt. De pijplijnuitbater legde uit voorzorg meerdere IT-systemen stil, waardoor ook de pijplijnen niet meer gebruikt kunnen worden.

De ransomware-aanval op The Colonial Pipeline, de grootste brandstof-pijpleiding van de Verenigde Staten, is volgens persbureau Reuters mogelijk het werk van hack-groep DarkSide.

Colonial kan nog altijd geen tijdstip geven voor de heropening, maar door de noodtoestand mag de brandstof nu over de weg vervoerd worden in 17 staten en in de hoofdstad Washington, DC. Ook vervoer per trein is mogelijk. Voor de langere termijn is dat geen oplossing, want als de afsluiting langer dan vijf dagen duurt, verwachten marktkenners tekorten.

Olie uit Europa

De belangrijkste pijplijn van Colonial naar de oostkust loopt van de kust van de Golf van Mexico tot aan Linden in New Jersey, vlakbij New York. Onderweg wordt bijvoorbeeld ook de luchthaven van Atlanta, een van de drukste ter wereld, aangedaan. Van Houston tot North Carolina kan het bedrijf 2,5 miljoen vaten olie per dag door de pijplijn sturen. Tot het eindpunt gaat het om dagelijks ongeveer 900.000 vaten.

Colonials concurrent Kinder Morgan kan mogelijk enige verlichting bieden. Dat bedrijf heeft een pijplijn die tot aan Washington DC loopt en dagelijks tot 720.000 vaten olie kan transporteren. Dat bedrijf heeft alle niet-essentiële onderhoudswerkzaamheden voorlopig opgeschort. Ook zou olie uit Europa kunnen worden gehaald, maar het duurt al snel twee weken voor een olietanker vanuit Rotterdam in New York is aangekomen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig